Gästbloggare

Vikten av att skriva ett testamente!

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och någonting alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer.

Alf Henriksson

Brygga vid havet.

Att skriva ett testamente kan vara väldigt avgörande vid ett dödsfall. Mycket konflikter kan uppstå bland de efterlevande när man har olika uppfattning om saker och ting. Då kan den minsta lilla sak bli väldigt stor. Jag själv bevittnade ett testamente häromdagen med syfte att intyga att den person det gällde var vid sina sinnnens fulla bruk, att hen var med på vad det gällde kring testamentet. Det ska vara två ojäviga som bevittnar underskriften av den som testamenterar. Ett testamente är guld värt vid en boupptäckning men likaså viktigt att man får säga sin del av hur man önskar att begravningen ska vara, var man vill begravas och hur man ska gå tillväga. Det kan stå med om man vill ha en gravsten, om man vill vara i en minneslund eller är det kanske havet som lockar. Vill man kremeras eller vill man vara hel i en kista. Ja det finns väldigt mycket olika funderingar men ju mer man kommer på ju enklare blir det för våra efterlevande. Det kan också uppstå problem och frågor om man inte skrivit med vem eller vilka man vill ha bredvid sig på viloplatsen.
En bouppteckning kan vara allt från hur krånglig som helst till att flyta på ganska smidigt. Är man lite insatt så beställer man hem de blanketter man behöver från skatteverket. Det krävs inget juridiskt ombud men finns att tillgå om det behövs.

När min pappa gick bort så lät vi allt få vara i orört bo eftersom vår mamma är kvar som efterlevande. I min systers fall så klarade vi av att sköta allt själva. Det tog ca ett halvår till dess att allt var klart kring hennes bouppteckning.

Mer att läsa här:

Bouppteckning- Efterlevnadsguiden.se

Vem ärver- Efterlevnadsguiden.se

Sköta ett dödsbo- efterlevnadsguiden.se

 

Sandstrand vid havet.

Om Ingrid:
Ingrid Berntsson
Ingrid Berntsson

Jag heter Ingrid är 45 år. Jag har två söner, en dotter och hunden Vilda. Jag kommer att skriva om hur vi hanterar sorgen då någon lämnar oss. Sorgen har många vägar och jag vill på bästa sätt förmedla mina egna erfarenheter kring döden men också tipsa om hjälp som finns att få. Jag tidigare bloggat om det akuta tillståndet aortadissektion.

Inlägget är kategoriserat som: När hjärtat plötsligt brister

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)