Gästbloggare

En bok som skakar om

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Böcker har verkligen blivit en besatthet hos mig, tack vare Storytel. För att man kan lyssna på böcker precis när, var och hur mycket som helst. Medan man lagar mat, städar, hänger tvätt, går ut med hunden.  Och det finns så mycket att upptäcka! Istället för att behöva stå i kö på biblioteket kan man bara leta fram något i appen. Perfekt!

Just nu läser jag Summer Karlsson. En samtidsroman i tio delar som både är feel good och mörker på samma gång. Vi får följa Summer, 36 år, som varit hundra procent sjukpensionär sedan 23 års ålder. Diagnos: Övervikt. Grav övervikt. Med depression och ångest som följd. När mamman, som tagit hand om Summer när hon legat som en invalido i sin säng, plötsligt dör, kliver Summer plötsligt upp ur sin säng och tar tag i sitt liv – vilket bekräftar en viktig sak: vi människor är trygghetsnarkomaner. Och om omgivningen lär oss att vi inte klarar oss själva så tror vi på det. Summer börjar jobba svart som privatdetektiv, och när hon går till Försäkringskassan för att häva sin sjukpension för att kunna starta firma, får hon höra att hon med största säkerhet inte kan bli arbetsför igen så hon får rådet att gå hem och fortsätta lyfta pension. Vilket bekräftar en sak till: andra har rätt att bestämma vem som är frisk och får delta fullt i samhället och arbetslivet, och vilka som är sjuka och därmed får nöja sig med att leva vid sidan av alltihop. För avviker man från normen på något sätt kan man inte veta sitt eget bästa. Fast det visste vi ju redan sedan innan.

Nej, det är inte lätt att slå sig fram eller ens komma in på arbetsmarknaden om man avviker från normen, så ja, det är kanske av omtanke som handläggarna avråder från att försöka resa sig. Men dessvärre tror jag det framförallt handlar om att vissa av oss människor som lever här inte är önskvärda i arbetslivet. Var sak på sin plats. Politikerna städar på sitt sätt.

Summer Karlsson är en bok att både skratta och gråta till. Att tänka till. Och bli inspirerad av. Den behandlar frågor om självkänsla, självinsikt och värderingar. Det är en bok om vänskap, kärlek och längtan. Om att det går att resa sig och uppnå de resultat man vill, bara man vågar tro på det och orkar kämpa. Om att den enda som vet vad som är bäst för dig och vad du klarar av, det är du. Bara du. Och bakslag är okej, så länge det är just ett tillfälligt bakslag som sedan ger sats till framsteg. Jag älskar verkligen Johanna Nilssons böcker för hon har förmågan att sätta ord på det man känner, och skådespelerskan Julia Dufvenius läser in den helt fantastiskt.

LÄS!!!  

Om mig
Linda Åkesson

Jag heter Linda Åkesson och har en lätt cp-skada och nedsatt syn. Många fokuserar väldigt mycket på att jag har två nedsättningar, och att det skulle vara ett större problem för mig. Jag vill berätta hur jag ser på det, och jag ser inte det som ett problem.

Inlägget är kategoriserat som: Boktips

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

En kommentar

En kommentar

  1. Tack för tips! Ska genast lägga till denna på spotify!! :)