Gästbloggare

Cheeses!

Ja då tycker jag väl att det är dags för ett matinlägg igen, matnörd som jag är. I synnerhet ost är en stor last som jag inte har behövt överge tack vare alla oändliga vegovarianter som finns på marknaden. En produkt som är relativt ny här i Sverige är Daiya-osten. En ”revolutionerande” produkt, olik alla andra vegoostar, enligt utsagor. Så mina förväntningar var såklart skyhöga när jag struttade iväg till Ica Kvantum och köpte de två rivna ostsorterna jag hittade: cheddar och mozzarella. Ostarna ska vara unika på så sätt att de smälter ihop och blir trådig precis som en ”vanlig” ost. Vilket såklart fick ostgormanden inom mig att vakna och det började omedelbart vattnas i min mun. Gick därför direkt hem och lagad en paj som jag strödde ett generöst lager daiya-ost över. Den smälte i n t e. I alla fall inte som en mjölkost, inte på långa vägar. Smaken är bra, men med en lite frän underton. Som så många gånger förut tänkte jag att jag kanske gjorde något fel, hade för hög värme, eller värmde för länge. För osten blev liksom ganska torr och tråkig. Och absolut inte sådär härligt seg och trådig som jag trodde den skulle bli.

IMG_0383 IMG_0401 IMG_0404
Men envis och nyfiken som jag är, testade jag även daiya´s pizzor. En färdigpizza som både är gluten- och mjölkfri borde ju vara rena rama drömmen eller hur? Köpte därför två sorter; Cheese lovers och Supreme. På Sheese lovers är det både mozzarella och cheddar, på Supreme är det bara mozarella, plus en del andra smarriga ingredienser. Bägge ser helt sjukt goda ut och osten ser ut att smälta helt korrekt på bilden. Men hur ofta har man inte sett den här? Bild på förpackningen som får en att tro att produkten är betydligt bättre än den i själva verket är? I synnerhet i veganost-träsket. Dessvärre bedrar skenet väldigt ofta… Som ni kan se på bilderna så smälter osten ihop helt okej, men inte mer än så. Och ja de är goda, men skulle ändå inte rekommendera att köpa dem för normalpris, 109 spänn är den faktiskt inte värd. Skulle vara Supreme i så fall som innehåller en hel del smarriga ingredienser, men jag vill ändå hävda att det är bättre att köpa en pizza på en riktig pizzeria (fler och fler erbjuder ju glutenfria bottnar och veganska fyllningar), eller baka egen.

Och daiya-osten passar, liksom många andra vegoostar, fint att ha i ex. bechamelsås, till mac & cheese mm. Det är just själva gratineringen som ofta är kritisk, då de antingen blir torra och tråkiga eller sörjiga.

 

Om mig
Linda Åkesson

Jag heter Linda Åkesson och har en lätt cp-skada och nedsatt syn. Många fokuserar väldigt mycket på att jag har två nedsättningar, och att det skulle vara ett större problem för mig. Jag vill berätta hur jag ser på det, och jag ser inte det som ett problem.

Inlägget är kategoriserat som: Mat

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Tack för tipset! Jag har tyvärr ingen varmluftsugn utan en gammal… så det är kanske därför mina bak även misslyckas. Men jag kan nog inte övertala hyresvärden att sätta in en varmluftsugn eftersom min funkar.

  2. Vad konstigt/synd att dina pizzor blev så och liksom torra. Jag har själv ätit daiya’s pizzor flera gånger och då smälter alltid osten typ som på bilden på förpackningen och blir jättegoda. Det kanske har något med din ugn att göra så den blir sådär? Nästa gång, om du köper daiya’s pizzor igen, så kan du testa att hälla på lite olja över pizzan och se om osten smälter bättre då (det brukar funka) :) Trevlig helg! :)