Gästbloggare

Vad menas egentligen med låg energinivå?

”Men kan du inte bygga upp din energinivå på något sätt?” är en fråga jag ofta får. En vanlig missuppfattning är nämligen att min energinivå redan från början är lägre än hos de flesta andra människor och att det är därför min energi tar slut så fort. Idag tänkte jag därför berätta lite mer om vad jag egentligen menar med att jag har en låg energinivå.

Anna och Samira är tjugofem år och bästa vänner. Anna har Aspergers syndrom och syntolkningssvårigheter, Samira har ingen funktionsnedsättning alls. Eftersom båda tjejerna tycker att det är tråkigt att handla mat så har de bestämt sig för att gå och handla tillsammans för att göra det hela lite roligare. De har ungefär lika långt till affären och har bestämt sig för att mötas utanför.

När Samira vaknar på morgonen är hennes energistapel full, den står på hundra. Hon går upp och klär på sig, plockar fram frukost, äter, plockar undan, diskar och borstar tänderna. Eftersom Samira kan automatisera så går detta av sig självt och hon behöver inte koncentrera sig särskilt mycket. Istället tänker hon på allt roligt hon vill berätta för Anna idag. När det är dags att ta på sig ytterkläderna står Samiras energistapel fortfarande på hundra.

När Anna vaknar på morgonen är även hennes energistapel full, den står också på hundra. Hon går upp och klär på sig, plockar fram frukost, äter, plockar undan, diskar och borstar tänderna. Eftersom Anna inte kan automatisera så måste hon hela tiden tänka på vad hon gör. Hon behöver koncentrera sig noga på varje moment. När det är dags att ta på sig ytterkläderna är Annas energistapel därför redan nere på sextio.

Samira stoppar ner fötterna i skorna, slänger på sig jackan och tar ner nycklarna från kroken. Hon går ut, stänger dörren och låser. Sedan promenerar hon iväg till affären, samtidigt som hon pratar med sin mamma i telefon. Hon kryssar mellan människor, barnvagnar och hundar, och över den stora gatan går hon när hon ser att bilarna är på behörigt avstånd. Samira brukar sällan promenera och känner att promenaden till affären tagit på krafterna. När hon ställer sig utanför butikens entré i väntan på Anna är hennes energistapel nere på åttio.

Anna lyfter upp sin vänstra sko en bit över golvet. Hon håller ett stadigt tag om skon med båda händerna och stoppar i foten. Sedan gör hon likadant med den högra skon. Hon tar sin jacka och koncentrerar sig noga när hon tar på den. Att stoppa i en arm går bra, men att sedan få fatt i den andra ärmen är svårare. Anna uppfattar inte riktigt var jackärmen befinner sig i förhållande till hennes arm.

När Anna har fått på sig ytterkläderna tar hon sina nycklar, går ut, stänger dörren och låser. Sedan promenerar hon iväg till affären, samtidigt som hon hyperfokuserar på att inte gå in i folk, inte bli påkörd av någon barnvagn och inte råka trampa någon hund på tassarna. Hon gör sitt bästa för att försöka förstå var hon befinner sig i förhållande till alla andra. Vid den stora gatan väntar hon tills det inte finns någon bil i sikte, för annars vet hon inte om bilarna är tre meter eller femton meter bort. När Anna möter Samira utanför butikens entré är hennes energistapel redan nere på trettio. Resten av dagens energi kommer att gå åt inne i den stora butiken, så i morgon har Anna planerat in en vilodag.

För mig är det som för Anna i exemplet. Jag har egentligen inte mindre energi än andra, men de olika aktiviteterna tar mer energi och därför tar min energi slut mycket snabbare. Det tar därför inte lång tid innan jag är nere på en låg energinivå och då måste jag vila. Man kan säga att jag är lite som en mobiltelefon med kort batteritid. Telefonen kan fungera jättebra, men eftersom batteritiden är kort gäller det att hushålla med användningen. :)

 

 

Johanna Svenningsson

Jag är kattmänniska, hästtjej och västgöte i exil. Jag är bokslukare, biblioteksfantast och skrivande iakttagare. Jag älskar mina vänner, hösten, handskrivna brev och mysiga ridturer i skogen. Jag har Aspergers syndrom - en form av högfungerande autism - samt DCD (Developmental Coordination Disorder) som innebär att jag har en störd utveckling av koordination och motorik. Båda diagnoserna är s.k. neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och det här är bloggen om mitt liv med dem.

Inlägget är kategoriserat som: Okategoriserade

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Oj vad jag känner igen mig! Jag är jättetrött nu efter att ha firat min födelsedag. Jag har inte varit ute. Har diskat och förberett. Det tar MYCKET energi! Kommer snart stupa i säng!

  • Johanna Svenningsson

   Jag förstår att du är trött. Att diska och förbereda saker och ting kan verkligen ta mycket energi. Jag hoppas ändå att du hade en trevlig födelsedag. Grattis i efterskott! :)

 2. Jättebra och tydligt inlägg! Själv brukar jag jämföra min energinivå med pengar, och olika aktiviteter är olika dyra. Vissa dagar är jag fattigare redan när jag vaknar, medan andra dagar har jag mycket pengar på morgonen men saker som jag gör kostar väldigt mycket, och därför har jag inte råd att göra något mer på några dagar. Jag kommer faktiskt skriva ett blogginlägg om just detta inom den närmaste tiden!

  En mobil med kort batteritid var en jättebra jämförelse! Det stämmer så otroligt bra in på mig. Den senaste tiden har mina batterier fungerat dåligt, och jag har varit tvungen att ladda dem ännu mer än vad jag annars brukar göra.

  • Johanna Svenningsson

   Tack! :) Jämförelsen med pengar är väldigt bra tycker jag. För mig är det precis så som du beskriver, att de olika aktiviteterna kostar väldigt mycket. Det blir intressant att läsa ditt blogginlägg om detta. :)

   Vad tråkigt att dina batterier fungerat sämre på sistone. :( Bra ändå att du lyssnar på din kropp och laddar batterierna extra mycket, så att de inte laddar ur helt och hållet.

 3. Du beskriver så bra!
  Jag har lärt mig så mycket av din och Paulas bloggar.

  • Johanna Svenningsson

   Vad roligt att du tycker att jag beskriver på ett bra sätt och att du lär dig saker av min och Paulas bloggar. :)

 4. BRA illustrerat! Glasklart liksom.

 5. ”När Anna vaknar på morgonen är även hennes energistapel full, den står också på hundra.”

  Och efter några dagar fyllda med sådana här aktiviteter så är energistapeln inte ens full när man vaknar. Det blir en nedåtgående energispiral.

  • Johanna Svenningsson

   Helt sant! Själv försöker jag se till att fördela mina aktiviteter någorlunda jämnt över veckan, för att undvika den där nedåtgående energispiralen.