Gästbloggare

Sista Herceptinet, Yes!!

Jippi!! Nu har jag intagit min sista dos av Herceptin vilket innebär att jag nu slipper åka fram och tillbaka till sjukhuset var tredje vecka och få Herceptinbehandling intravenöst. Det kommer att underlätta vardagen ännu mer. Men jag skulle inte vilja ha varit utan detta undermedel.  Till skillnad mot cellgifter, som slår ut all funktion i både friska och sjuka celler, är Herceptinet ett målsökande läkemedel som söker upp celler med onormal celldelning. Herceptin har förbättrat prognosen avsevärt för kvinnor med HER2-positiv bröstcancer.

Jag har förstått att inte alla kvinnor med bröstcancer får Herceptin som en del i sin behandling. Varför det är så vet jag inte, men att det är vanligt vid spridd bröstcancer med höga nivåer av proteinet HER2 . Det är tur att behandlingen mot bröstcancer inte är precis densamma för alla kvinnor. Det finns flera olika sorters bröstcancer, därför är det bra att man försöker skräddarsy behandlingen efter den sort man har. Därför kan det vara svårt att jämföra de olika behandlingar man får. Man får helt enkelt lita på den bedömning som läkarna gör.

Nu när sista behandlingen är över hoppas jag kunna samla kraft för att gå vidare i livet. Men frågan är om jag kan och vill tillbaka till innan sjukdomen. Även om jag gärna hade varit utan denna erfarenhet så har jag den. Och det är något som jag kommer att få bära med mig för resten av livet. För att gå vidare i livet behöver jag ta mig tid för att vila, läka och reflektera över vad som hänt det senaste året. Jag behöver ta siktet framåt från där jag står här och nu, och med de nya erfarenheterna i ryggsäcken.

Först och främst måste jag ta reda på vem jag är eftersom jag inte är samma person som innan cancern. Håller också på att orientera mig i min numera ”friska” kropp som befriats från cancern. Och det är just befriad jag känner mig samtidigt som min kropp gnyr och kämpar med biverkningarna från alla behandlingar. Mina muskler och leder är fortfarande ömma och stela och jag vaknar i princip varje natt på grund av att det värker lite varstans i kroppen. Har tyvärr också fortfarande en hel del besvär med yrsel och brus i öronen som gör att koncentrationen inte är som den ska.

Igår var jag på Karolinska sjukhusets hörselmottagning och kollande balansorganet. Fick öronen spolade med varmt och kallt vatten så att jag trodde att stormen Sven flyttat in i mitt huvud. Det var obehagligt, men nödvändigt för att utesluta fel på balansen och kanske konstatera att det ”bara” är ännu en fördröjd biverkning av cytostatika behandlingen.

Sista omgången Herceptin Sista omgången Herceptin
Sonya Aho

Att få ett cancerbesked är omtumlande. Allt ställs på sin spets och plötsligt är det något "annat" man inte bett om som styr och ställer med ens liv. Tankarna och känslorna hinner inte med. Men det finns inget ont som inte har något gott med sig.

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Hej,
    Jag har HER2+ och är klar med cellgifter o strålning, men har 5g kvar med Herceptin. Jag råkar ha liknande besvär som du skriver om – mycket stela led o muskelvärk – men mest irriterande är bruset i öronen som tinnitus, som jag har haft sen 2:a cellgiftskuren i nov. Då det var ett tag sen för dig, undrar jag hur du mår idag? Hoppas du är frisk o stark igen :-)
    Tacksam för din fina blogg med bra livsfilosofi.
    MVH
    Eva Annett Anzen

  2. Jag var oss er kontrollerade hörsel . Vad händer nu