Gästbloggare

På första parkett i barnens liv

Grattis alla pappor! Igår var det fars dag – en dag som jag genom åren inte har firat särskilt ofta. Det trots att jag, i mina ögon förstås, haft världens bästa och snällaste pappa. Han var tryggheten själv.Det är lätt hänt att ibland glömma pappa då mamma ofta får ta en större plats i hemmet och i barnens liv. En mamma är ständigt närvarande i barnens tankar och blickfång. Jag säger absolut inte att det är så för alla. Jag vet att det numer finns många yngre pappor som gärna tar plats både i hemmet och i sina barns liv. Dock finns det fortfarande allt för många pappor som tar den enkla vägen och överlämnar det mesta av ansvaret åt mamman.

Min man är en av dessa pappor. Jag tvivlar inte en sekund på hans kärlek och omsorg om barnen. Jag vet att han skulle göra allt som stod i hans makt för att de ska ha det bra. Men allt för ofta händer det att han hänvisar barnen till mig. Gå till mamma hon vet, hon kan, hon fixar det… Det kan jag bli irriterad över. Han brukar då svara helt obetänksamt;” Ja, men det är ju sant, du är mycket bättre på det…” Klart som sjutton att jag är bättre på att göra det mesta eftersom jag alltid gör det! Det här med att träning ger färdighet är inget som gått fram till lata och bekväma pappor, skulle jag säga.

Det finns inget roligare och mer givande än att få vara en betydande person i ett barns liv. Det ger så mycket att se ett barn utvecklas och växa, att se det upptäcka och lära sig nya saker. Om man inte är aktivt närvarande i ett barns liv varje dag så kan man missa mycket av denna utveckling. Som ett exempel var jag häromdagen på badhuset med min 8-årige son. Han har precis lärt sig att simma.Han har varit vattenskygg och osäker i djupare vatten därför var min förvåning stor då han plötsligt klättrade upp för treans hopptorn och hoppade i vattnet.

Jag trodde knappt mina ögon. Hade jag vetat att han skulle hoppa då hade jag förberett kameran för att föreviga hans första simhopp från 3 meters höjd. Men på ett ögonblick var det över, han ville inte hoppa mer efter det och om jag inte varit där hade jag missat denna stora händelse i sonens liv.

Barn kan också bära på de mest fantastiska, tänkvärda och finurliga funderingar. Igår då jag skulle natta sonen sa han ordagrant: ”Mamma, Det är inte klokt vad mycket hemskheter som händer. Jag tror bestämt det här året har varit det värsta året i mitt liv.” Jaså, varför då, frågar jag. ”Jo, ett tåg har spårat ur, en buss har ramlat från en bro, det har skjutits på gator, du har gjort illa dig i knät och en tsunami har dödat tusentals människor. Jag vill att det ska bli nyår så att det här året tar slut någon gång.” Bättre kunde jag själv inte ha sagt det.

Även om det tar på ens krafter att vara tillgänglig jämt och ständigt för barnen är det värt varje kraftansträngning. För tänk så mycket jag skulle ha gått miste om om jag inte hade nattat barnen varje natt. Det är ett ypperligt tillfälle att lyssna på små funderingar som barnen går och bär på..

Våga därför ta plats på första parkett i barnets liv!

Ninos På Sydpoolen i Södertälje. Ninos tillsammans med sina grabbkompisar på Sydpoolen i Södertälje.

 

 

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)