Gästbloggare

Kultur är balsam för själen

En kulturupplevelse är verkligen som balsam för själen. Jag älskar konst och kultur men tyvärr händer det alltför sällan att jag tar mig tiden att gå på tex konsert, teater, bio eller konstutställning mm. Turligt nog är jag på Mösseberg i Falköping rätt helg på året. Det är nämligen konsthelg eller konstnatta som de säger här i Falköping. Den infaller sista helgen i september och då ställer hantverkare och konstnärer ut i varje vrå i Falbygden.

Konstnärer öppnar upp sina ateljéer och hem för allmänheten och Falköpingsborna går bokstavligen man ur hus för att få sig så många kulturupplevelser som möjligt. Denna helg omvandlas även Mössebergs kurort till utställnings- och konsthall. Omkring 3000 besökare kommer hit under konstnatta och då blir det trångt runt borden och tavlorna.

På lördagen höll vi oss till utställningarna på Mösseberg kurort men på söndag begav några av oss ut på en kulturrunda på stan. Vi började vår vandring med Gudstjänst i S:t Olof kyrka, en gammal fin kyrka från 1100-talet. En blomsteraffär som omvandlats till blomsterutställning i höstens alla färger och former blev nästa mål. Ateljé Krapplack är konstupplevelser i tre våningsplan med inte mindre än 15 konstnärer som ställt ut textilhantverk och tavlor.

Roligast var besöket i en källarateljé där tre hobbykonstnärer bla Lillen Gustavsson målar små tavlor med tvetydiga texter på. En annan intressant utställning vi var på en fotoutställning av Örjan Henrikssons som handlar om Apacheindianernas mandomsprov fast för unga kvinnor. Mycket spännande!

Det finns många kreativa småföretagare och konstnärer här i bygden. Det märker man om man promenerar längs Falköpings gator och torg. Överallt vittnar små och större skyltar om unika affärer, företag, hantverkare och konstgallerior. För att inte tala om de fantastiska trähus som finns här i bygden. Jag har absolut förälskad mig i denna charmerande småstad.

På kvällen såg jag biofilmen Skumtimmen av Tomas Alfredson i en k-märkt sliten men charmig biograf. Det blev en intensiv helg med massor av kulturupplevelser som jag kan leva på en lång tid framöver.

Njöt av den spontana lunchkonserten idag med Fritz på pianot och Monikas ljuva sång Njöt av den spontana lunchkonserten idag med Fritz på pianot och Monikas ljuva sång Silversmyckeutställning Mössebergs kurort Silversmyckeutställning Mössebergs kurort Gammal k-märkt biograf i Falköping Gammal k-märkt biograf i Falköping Mössebergs torn från 1903 Mössebergs torn från 1903
Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Sonya Aho

    Ja du missade flera kulturupplevelser den söndagen. Men jag tänker så här att det finns massor av vackra upplevelser och intressanta människor omkring oss och det är bara att öppna sina sinnen och släppa in det vackra. Du Veronica är en sådan människa som är lyhörd och öppen för din omgivning, därför är det så lätt att tycka om dig. Kram!

  2. Vad synd att man inte följde med på söndagen……får njuta av dina ord och bilder i stället ♡