Gästbloggare

Världspolitikens offer

Just nu är USA:s president Barack Obama i stan. Det är helt hysteriskt kring besöket; tömda gator, poliser överallt och en fördummande medierapportering . Visserligen sätter presidentbesöket Sverige på världskartan i några timmar men för övrigt verkar besökets dagordning inte innehålla viktiga och avgörande frågor som ska behandlas.

Kriget i Syrien är högst aktuell och borde ligga i Sveriges intresse att diskutera med Obama. Dagligen möter jag flyktingar som under svåra omständigheter har flytt från Syrien och hamnat hos släktingar i Sverige och Södertälje. Jag är inte säker på om ett anfall mot Syrien är lösningen på problemet men ett är säkert och det är att det framförallt är barn och kvinnor som lider mest skada och att kristna minoriteter som assyrier betalar ett högt pris oavsett vilken väg Obama bestämmer sig för.

Det är hemskt att män som leker världspolitik kring sina skrivbord påverkar människors liv långt därifrån – på orter och i byar på hundra mils avstånd.  Vänner och grannar som levt i fred sida vid sida i åratal kan plötsligt börja hata och tom döda varandra.

Varje gång jag träffar människor som tvingas ge upp allt, fly sitt hem för att rädda sitt och sina barns liv får jag mig en tankeställare. Vilken uppoffring! Alla andra problem blir så små. Ens egna motgångar blir plötsligt som bortblåsta.

På morgonpromenad i solsken. I bakgrunden klaffbron på väg att gå ner och släppa fram trafiken

 

 

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)