Gästbloggare

Vitaminer

När jag var barn visste vi ingenting om vitaminer. Färsk frukt och grönsaker fanns bara en kort tid på året. På hösten var det därför bråda tider att koka sylt och saft. Det tråkigaste jag visste var att hjälpa till att strimla skärbönor som saltades ner i stora krukor. Mor var alltid förutseende och såg om sitt hus men om vitaminer visste hon inte ett dugg. Ändå tvingade hon i oss barn äcklig fiskleverolja. Det var ingen ide att försöka spotta ut den för man slapp inte undan. Jag tror att vi trots okunskapen fick i oss alla behövliga vitaminer ändå. Folk var på något sätt kloka av sig själva eller också hade de lärt av föregående generationers erfarenheter vad som var bra för kropp och själ. Jag tror att det är den otäcka fiskleveroljan jag har att tacka för att jag inte bröt armar och ben när jag ramlade för en tid sedan. Jag lider inte av benskörhet och så här efteråt känner jag mig riktigt tacksam för att jag hade så kloka föräldrar. Det är inte bara C- och D-vitamin som vi måste få i oss utan det är ett stort antal med olika bokstavsbeteckningar som skall till för att vi skall må bra.. Vetenskapen talar om för oss att om vi äter allsidig kost så tillförs vi allt vi behöver med maten. Man behöver således inte äta vitaminpiller, men jag måste erkänna att jag tar det säkra för det osäkra och stoppar i mig ett vitaminpiller en och annan gång och jag dricker gärna en vitaminrik dryck. Jag är helgarderad, tror jag.sommaren 2012 123.jpgstigs bild

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej igen Inger

  jag riktigt ”hajade” till när jag såg ordet ”räligt” i din kommentar. Det är ett uttryck som jag aldrig vågat använda sedan jag flyttade från Skåne. Jag tror inte att ”uppsvenskar” förstår innebörden. På min tid fanns det ingenting annat som hjälpte mot en viss bristsjukdom än just fiskleverolja. Vitaminpiller var inte ens påtänkta på den tiden.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 2. Jag tillhör inte heller de som äter extra vitaminer. Min bästa kompis förr i världen fick också fiskleverolja och jag kunde aldrig fatta varför hon drack det. Nåt som smakar så räligt kan man ju inte sätta i sig. Själv fick jag något som hette Adynetter. Små röda tabletter som var ganska goda. Problemet var att de gav i mig allergi så det blev inte så många sådana. Men jag har överlevt och har haft turen att få vara oförskämt frisk än så länge.

 3. Dagny Carlsson

  Hej Anita

  Tack för kommentaren. Jag gör som du och tar det säkra för det osäkra och stoppar i mig en och annan vitamintablett då och då. Man skall vara rädd om sig själv och i bästa fall hjälper de piller man tror på.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 4. Dagny Carlsson

  Hej Hannah

  Bry dig inte om stavfelen. Jag såg dem inte utan jag intresserade mig för texten som den var.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 5. Dagny Carlsson

  Hej Hannah

  Det var en lång kommentar och jag har läst den noga. Det står oss fritt att tänka och tycka vad vi vill i Sverige men jag vill inte föra mina egna åsikter till torgs. Alla orättvisor är av ondo och jag tycker som du att vi skall ta bättre hand om våra äldre än vad vi gör. Det är givet att det ”sticker i ögonen” om invandrare prioriteras till nackdel för våra egna. Alla som söker sig till Sverige för att undgå krig och fasor hyser jag medlidande med och förstår att de vill söka sig en fristad i ett fredligt land. Inte alla gillar invandringspolitiken och det är kanske därför det bildas missnöjespartier och folk röstar på dem. Politik är svårt och jag är glad över att jag inte behöver fatta några beslut varken ifråga om sjukvård eller i asylärende. Under min levnad har mycket blivit bättre och en hel del har blivit sämre och när jag skriver brukar jag försöka att vara objektiv.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 6. Det skadar nog inte att plocka i sig en och annan vitamintablett. Jag för min del äter då och då B.vitamin för hår och naglar. När jag upphör med dom märker jag att naglarna blir tunnare och lättare går av så det har väl någon nytta i alla fall och jag vill vara rädd om mitt långa vita hår för det är väl det enda fina jag har kvar nu.

 7. Såg nu massa stavfel i min text, oj! Så blir det när man är för trött. Hoppas du kan förstå vad jag menar ändå. /Hannah

 8. Hej Kära Dagny,
  Nu har jag läst den blogg titt som tätt i över ett år och jag tycker det är jätteroligt att du bloggar.
  Jag skulle vilja ställa dig en fråga, om du inte känner att du vill svara en så privat fråga så förstår jag.
  Men jag vill ändå ställa den vilket jag hoppas du inte tar illa vid dig.

  Jag är verkligen förfärad över Sveriges utveckling och hur oansvarslös politiken är idag. I dagens Sverige prioriteras flyktingars bidrag framför pensionärer, vård och omsorg. Detta gör mig så hemskt upprörd, de som har varit med och byggt upp Sverige får mindre i pension än vad en flykting/invandrare får i bidrag. Och att illegala invandrare får gratis sjukvård men inte vi som är född hära.
  Jag är ofta väldigt sjuk då jag är i dålig hälsa på många olika sätt, blev verkligen ledsen när jag fick höra att frikortsavgifterna har gått upp och istället för att ge de behövande i Sverige gratis vård (eller billigare), så ska de som inte har bidragit någonsin till Sverige få de. De som aldrig har jobbat i Sverige, bidrag till vården ska få mer än de som jobbat hela livet.
  Nu är jag lyckligt lottad som inte behöver oroa mig över sånt ekonomiskt men jag vet att det finns många andra sjuka där ute som inte har det lika lätt. Jag blir ledsen när jag tänker på hur dåligt de äldre tas hand om. Att för bara några veckor sedan blev ett 20-tal äldre utslängda från sitt äldreboende medans en flyktingfamilj från Somalia på 10 personer fick bo i en villa för 5 miljoner kr (detta hände i samma kommun samma månad). Jag hoppas jag kan hjälpa mina föräldrar när de går i pension men jag tänker på alla som kanske inte har barn som kan hjälpa dem.

  Jag vill tillägga att jag tycker det är trevligt att lära känna människor från olika kulturer och jag bor nu själv utomlands pågrund av studier, så jag tycker om olika kulturer och att träffa människor från alla delar av världen, så jag är absolut inte rasist vilket många verkar tro när man tar upp detta problem. Men jag tycker bara det är sorgligt hur politiken är idag.

  Så min fråga till dig, vad tycker du om detta? Du som har sett Sverige förändras och utvecklas i så många år?
  Som sagt vill du inte svara behöver du inte. Kram och ta hand om dig, bästa hälsningar från Hannah

 9. Hej Dagny! Jag gillade fiskleveroljan vilket väl hör till ovanligheterna. Om den skulle göra sådan nytta hela livet så är det en fantastisk utdelning.
  Många hälsningar fr Vivi-Maj

 10. Dagny Carlsson

  Hej Monica

  Tack för din kommentar. Den mat vi åt i mitt hem var färsk och nylagad. Köttfärs malde min mor själv och stekte omedelbart. Nu kan ett paket köttfärs ha flera veckors hållbarhet och det måste vara helt fel. Mjölk köptes varje dag och den enda konserveringsmetod man kände till var att salta in fisk eller kött. Jag tar mig en och annan vitamintablett för säkerhets. Det skadar i alla fall inte.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 11. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för kommentaren. jag tror som du att maten var hälsosammare förr. Det var inga tillsatser och den höll sig inte i evighet. Nu finns allt så gott som året runt och människor har mer kunskaper om näringslära och sådant. Jag köper också clementiner. Apelsinerna som finns så här års är tjockskaliga och smaklösa.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 12. Dagny Carlsson

  Hej Stellan

  Tack för kommentaren. Mitt senaste inlägg tycks ha väckt minnen hos rätt många. Jag tyckte att fiskleverolja var vedervärdigt att svälja och när man är barn så har man ju inga begrepp om vad som är nyttigt eller ej. Det är nog pillerfabrikanterna som tar hem förtjänsten och därför framhåller nyttan av att vi skall stoppa i oss det som de kallar för ”kosttillskott. Men jag tror att de som äter mycket dålig snabbmat borde tänka om. I den finns det nog inte mycket vitaminer.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 13. Dagny Carlsson

  Hej Solbritt

  Tack för kommentaren. Jag hade inte väntat mig att det var någon mer än jag som ätit ”levertran” som vi kallade det i Skåne. Omega 3 tar jag också ibland för säkerhets skull även om jag äter lax och strömming som anses vara nyttig mat. Mycket är nog som du säger att man skall tro att preparaten är bra. Om inget annat så är man nöjd med sig själv och tycker att man är förståndig.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 14. Dagny Carlsson

  Hej Elsy

  Tack för din kommentar. Du tar nog till i överkant när du berömmer mig. jag försöker att variera mig när jag skriver och inte vara så egotrippad och märkvärdig. När jag åt fiskleverolja fanns det inga varianter. Jag tror inte att tillverkaren brydde sig om tillsätta några smaktillsatser. Den fick slinka ner ändå.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 15. Hej Dagny, tror att maten var så mycket bättre förr och ”renare”, jordarna var inte fulla med gifter som nu och många odlade själva en hel del och det var ju ekologiskt som det vi idag betalar extra för om vi hittar. Våra jordar, särskilt de svenska är utarmade på selen som är väldigt viktig för cellkedjan, att cellen ska utvecklas friskt utan defekter. En vitamintablett med mineraler är bra att ta varje dag idag tror jag. Och att röra på sig och belasta skelettet som du gör med dagliga promenader gör susen:-)

 16. Hej,Dagny.Hua mig för fiskleverolja,fick den också som barn.Fortfarande än idag kan jag riktigt känna denna smak.Nu i november månad äter jag
  mycket clementiner och apelsiner,nu är dom som allra godast tycker jag.
  Ha en fin kväll.
  Mvh:Hallandskusten.

 17. Hej bästa Dagny!
  Det var ett trevligt inlägg om vitaminer, som Du skrev. Jag kommer också ihåg den ”äckliga” fiskleveroljan som man mer eller mindre tvingad till att svälja. Det tog emot. Jag fick riktiga kväljningar. Idag finns det mera ”sväljvänliga” piller och ampuller att ta. Fast jag håller med om att det egentligen räcker att äta vanlig, allsidig kost, i lagom mängder. Som en extra säkerhetsåtgärd kan man ju dock komplettera med de dyra tillskott som numera finns. Vem som tjänar mest på det, är ju inte så svårt att räkna ut. ”Mammon” styr. För övrigt blir jag lika imponerad varje gång som jag kollar i Din blogg. ”Hur i himmelens namn hinner, och orkat ”tanten” tänker jag. Du har blivit lite av ”min idol” Dagny. Många håller säkert med. Tack för idag! På återseende!

 18. Bästa Dagny!
  Jag hör också till dem som fick fiskleverolja som barn.Men hör och häpna,jag hade inget emot att inmundiga denna undergörande vätska.
  Som vuxen har jag fortsatt tro på fiskoja och tar regelbundet mina omega3-kapslar.Vet ej om de gör någon nytta men TRON är viktig.För övrigt tror jag också att en allsidig kost och mycket frukt och grönsaker gör att vi får i oss det mesta av vitaminer vi behöver.
  Lev väl och ta dig en clementin/apelsin!
  Varma hälsningar

 19. Dagny Carlsson

  Hej Annepauline

  Tack för kommentaren. Det är tydligen fler än jag som fått svälja den illasmakande fiskleveroljan. Jag tror att vi kallade den för ”levertran” och den skulle motverka något som mormor kallade för ”schävern.” En konstig benämning som jag aldrig hört varken för eller senare men det var antagligen skåningarna namn på skörbjugg. Jag håller med dig om att det i hälsokostaffärerna finns piller mot allting och man ser till att värva kändisar för att göra reklam för dem. Blåbärsextraktet tror jag inte ett dugg på.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 20. Underbara Dagny!
  Jag tycker det är så roligt o intressant att läsa din blogg. Du tar upp så många olika ämnen som du belyser från olika vinklar. Min mamma lät mej slippa fiskleverolja ock köpte Solesan istället. Jag vet inte om den var lika bra, men den var riktigt god och hon sa att den skulle innehålla en massa nyttigheter. Tack för din härliga blogg o var rädd om dej!
  Kram från Elsy

 21. Huvaligen, jag blev också i tvingad fiskleverolja. Om jag inte tog den skulle jag få skörbjugg, sa min mor. Inte visste jag vad skörbjugg var men det lät farligt så jag grinade illa och svalde oljan. Tänk vilken miljardindustri det är med alla vitaminpreparat och kosttillskott. Inte bara de som säljs på vanliga apotek utan även så kallade hälsokostaffärer. Blåbär lär vara bra för ögonen och synen. Det finns piller med blåbär i. Då undrar man hur mycket blåbär som kan göra nytta för ögonen finns det egentligen i dessa piller?