Gästbloggare

Luciafirande

Idag är det Luciadagen, som alltid firas den 13 dec. och tillsammans med advent inleder julfirandet. Jag kan inte minnas att vi någonsin firade Lucia i min barndom, Inte offentligt i alla fall. Mitt första lussefirande upplevde jag först i vuxen ålder och jag tycker att det är en vacker tradition. Den har sitt ursprung i två olika traditioner. Den ena ur nordisk mytologi och den andra från Sicilien. Sveriges Lucia utses av en veckotidning och hon åker från Kungsträdgården till Skansen varje år där massor av folk möter upp och firar henne oavsett om vädret är bra eller inte. Jag tänker inte åka till Skansen i kväll utan nöjer mig med titta på Lucian i TV. Jag har för övrigt redan varit på Skansen idag och först tittat på julmarknaden och sedan ätit julbord på Solliden. Det är sedan ett antal år en tradition som jag tänker hålla vid liv så länge jag orkar. Julbord är gott men man blir förfärligt mätt av att proppa i sig en massa mat som den gamla magen inte är van vid. I Stockholm serveras det julbord på de flesta restauranger och man började att annonsera om dem redan i oktober. Jag för min del tycker att det är en mysigare atmosfär på Skansen och maten känns lite mer som hemlagad. Jag kan tala om att dessertbordet är i en klass för sig och jag förstår att de barn som fått följa med föräldrarna går direkt på desserterna sedan de ätit köttbullar och potatis. Desserter är som godis för nutidsbarn och köttbullar går alltid hem . Fotot får tala för sig själv men det är från dagens Skansenbesök.arets lucssebrud

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej Inger

  Tack för alla dina kommentaren. Jag skall besvara dem var för sig eftersom de gäller olika inlägg. Det gör jag gärna för det är trevligt att få gensvar. jag tycker att det låter väldigt trevligt att du har och har haft så många trevliga egna Lucior i familjen. Pojkar brukar ha problem när det gäller Luciatåg och jag hört historier om pojkar som velat ha Luciarollen själv. Men hur som helst så är det roligt med barn.

  Vänliga hälsningar
  hundraåringen

 2. Dagny Carlsson

  Hej Gull-Marie

  Tack för kommentaren. Lussefirande var ett helt okänt begrepp under min skoltid och jag upplevde min första Lucia som vuxen. Jag vet att det talades mycket om att tonåringar drack lite för mycket när de ”lussade.” Det verkar som om de har blivit lite klokare den sista tiden för man kan läsa i tidningen att det dricks mycket mindre än numera.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 3. Vilken strålande Lucia på bilden. Fredagen den 13 december 1985 fick jag min andra dotter tidigt på morgonen. Vilken glädje det var, men jag vet att jag var så besviken för jag fick inte se nån Lucia alls den dagen. Sen dess har jag fått min beskärda del av Luciafirande. Med tre döttrar som i många år varit med på alla Luciafirandet i skola, barnkör, kyrkan m.m. så kan jag inte klaga. Numera har jag ett barnbarn också som är född på denna välsignade dag. Han är nio år och vill definitivt inte gå med i Luciatåg. Kanske om han fått ha hockeymunderingen på sig.
  Lucia är en av årets bästa dagar tycker jag.

 4. Jag minns att jag var ganska liten när Stockholms eller kanske Sveriges Lucia åkte i häst o vagn genom stan måste ha varit tidigt 50-tal och jag upplevde aldrig under min skoltid att man skull vaka in Lucianatten som dom har gjort länge och fortfarande ”Lussa för lärarna” och när min son var 17år var jag orolig hur det skulle bli med festandet, men tack o lov fick han en dunderförkylning samma dag och blev sängliggande,jag blev bönhörd kan man säga…
  Trevlig fortsättning :)

 5. Dagny Carlsson

  Hej Solbritt

  Tack för kommentaren. Det låter väldigt fint när du talar om barnen och deras tindrande ögon när de sjunger Luciasången. Ungar är underbara för de går in för uppgiften och känner sig betydelsefulla och fyllda av stundens allvar. Men det kan bli kiv om vem som skall bli Lucia. Jag läste någonstans att läraren var diplomatisk ochlåt alla bli lucior och allt var frid och fröjd.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 6. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för kommentaren. Det är nog rätt inställning att låta bli julmaten tills det blir dags för julfirande. men nu har det blivit så att många firmor bjuder sin personal på julbord istället för att ge dem julklappar. Om det inte vore så skulle krögarna inte ha någon åtgång på maten. Jag gör inte så mycket julmat numera när jag är ensam. På Skansen är det så trevliga lokaler och fin personal.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 7. Vilken trevlig Luciabild. Du är så fin.
  Jag har arbetat med barn i hela mitt vuxna liv så det har blivit väldigt många Luciatåg under årens lopp. Barn som spridit ljus,värme och glädje. Jag förknippar nog mest Lucia med tindrande barnaögon och späda röster.
  Ha nu en riktigt skön 3:e advent! Var rädd om dig!

 8. Hej,Dagny.Jag äter ingen julmat förrän till julafton.Visst blir man mätt av all denna mat som finns på julborden.Jag tittade också på Svt2 Lucia
  men repris på kvällen 18:00 vackert med en underbar kör.
  Skansen är alltid trevligt att besöka.
  Ha en fin Helg.
  Mvh:Ingrid.

 9. Dagny Carlsson

  Hej Monica

  Tack för kommentaren. Jag tycker också att bilden var fin- Den är tagen på Skansen. Det är en plats som är trivsam även på vintern. Så hår vid jul har många som tradition att besöka julmarknaden. Sollidens julbord är inte överdådigt men man sitter och äter i en trivsam och lite ombonad miljö. Det är värt en del det också.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 10. Dagny Carlsson

  Hej Eva

  Tack för kommentaren om Luciabilden. jag tyckte själv att den var lite lustbetonad. Man kan skämta om det mesta bara man inte blir plump.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 11. Åh en så fin Lucia! Och julbordet lät trevligt, har aldrig ätit det där men nu när du skriver att dessertbordet är så bra blev jag intresserad:-). Vi besökte ett ställe förra helgen och åt nästan hela dagen så det får väl räcka, det är väldigt gott och trivsamt när det är hemlagat och ett mindre ställe, miljön betyder mycket också.

 12. En vacker Lucia! kram