Gästbloggare

Julgranen

Traditionen att ha julgran inomhus kommer ursprungligen från Tyskland och sedan lång tid tillbaka har de flesta svenska familjer en julgran som man klär upp efter tycke och smak. I min barndom var köpet av en julgran väldigt viktigt och man ville vara ute i god tid och välja ut ett fint exemplar. Den som väntade ändafick nöja sig med mindre välväxta granar. Vi hade alltid levande ljus i granen för på den tiden fanns det inte elektriska ljusslingor. De flesta prydnaderna gjorde vi själva. Vi flätade korgar av glanspapper i två färger och fyllde dem med nötter eller karameller. Vi klippte till och klistrade ihop granna papperskarameller av rött och vitt silkespapper med fransar i bägge ändarna. De blev riktigt snygga, tyckte vi. Pepparkaksgubbarna som vi barn fått kavla ut av den sista biten av pepparkaksdegen placerade vi också i granen Sist hängde vi upp röda äpplen. De lyste upp samtidigt som de tyngde ner grenarna så att ljusen skulle sitta rakt. Det var mycket som var ätbart i granen och allt skulle egentligen hängt kvar orört till Tjugondag Knut. Men när ingen såg oss tog vi oss en smakbit då och då och ”tullade på godiset i smyg. Vi gillade vår julgran och det var festligt och blev en riktig högtidsstund varje gång ljusen tändes och lyckan var fullkomlig om vi samtidigt fick bränna av några tomtebloss. Samma lyckokänsla känner jag inte inför den lilla plastgran som jag numera ställer på ett bord. på Luciadagen, Den doftar inte och jag har inga ljus i den. Men det är trots allt en julgran.med julgransgubben

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej Grenadjärens Dagrehabilitering

  Tack för att ni hör av er igen och för att ni uppskattar mina inlägg. Jag har faktiskt bott 15 år av mitt liv i Örebro men jag kan inte erinra mig att er institution fanns på den tiden. Jag önskar patienter och skötare en God Jul.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 2. Dagny Carlsson

  Hej Karin

  Tack för din kommentar om julgransbelysningen. Jag förstår att dina föräldrar tog det säkra för det osäkra när du var så framåt redan vid ett halvt års ålder. Små barn förstår inte så mycket men jag tror att ljus fascinerar i alla åldrar.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 3. Dagny Carlsson

  Hej Eva

  Tack för din kommentar om din barndoms jular. Det elektriska ljuset är bra på alla sätt och vis men nutidsmänniskan tänder ju levande ljus allt oftare för att det ger stämning och en viss trivselkänsla. För övrigt har ljusslingorna den fördelen att de kan vara tända varje kväll hela tiden granen står finklädd.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 4. Dagny Carlsson

  Hej Anita

  Tack för kommentaren. Det är kanske inte så dumt att jag skriver mycket om gamla tiders seder och bruk. Det friskar upp minnet på dem som haft liknande erfarenheter och i bästa fall kan de. som ingenting vet om förhållandena förr, känna lite tacksamhet över att de slipper göra så mycket själv.Nu är det väldigt bekvämt att fira jul för allting finns att köpa. Men jag undrar om julstämningen kan bli lika glädjerik och förväntansfull.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 5. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för dina vänliga ord om mitt inlägg. Vi klädde också vår gran kvällen före julafton och sen stod den där i all sin prakt till Tjugondag Knut. Då som först åkte den ut sedan vi dansat runt den. Julgransplundringarna var också en av julens höjdpunkter för då fick man en godispåse som i bästa fall kunde innehålla en apelsin. Jag har förmånen att visa upp foto i alla möjliga miljöer tack vara min ”bästis” som tar fina bilder. God Jul önkar jag dig också.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 6. Dagny Carlsson

  Hej Lollien

  Tack för kommentaren. Jag hoppas att jag har skrivit ditt namn rätt, om inte får du förlåta mig. Nackdelen med levande granar är som du säger att de barrar förskräckligt efter några dagar inne i värmen. Det beror nog till stor del på att de huggs ner redan på hösten. Plastgranen har vissa fördelar inte minst ekonomiskt eftersom de kan sägas vara en engångskostnad.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 7. Dagny Carlsson

  Hej Annepauline

  Tack för din kommentar. Jag vet inte när den elektriska julgransbelysningen började användas, men så länge jag bodde hemma hade vi levande ljus. Jag tror att folk var väldigt försiktiga med stearinljusen eftersom en eldsvåda skulle blivit en katastrof. Det fanns inte hemförsäkringar utan man fick betala själv om det tog eld.Vi hade också några glaskulor i granen något år men det var förfärligt sköra och gick sönder rätt ofta. Jag tror att jag skulle kunna fläta korgar än idag för det var rätt enkelt

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 8. Dagny! Vi önskar Dig en God Jul och ett Gott Nytt 2014.Tack för alla intressanta och kloka ord ifrån Dig. Vi läser dem alla med nöje.Med vänliga hälsningar från patienter och personal på Grenadjärens Dagrehabilitering Örebro

 9. Jag föddes på sommaren -48, och hade 3 äldre syskon. Min familj hade alltid haft gran med levande ljus. Men min första jul, när jag var ½ år, inköptes en elektrisk julgransbelysning, för jag var ett livligt och vetgirigt barn, enligt min mor, och kröp vid 6 mån ålder!!
  Kram Karin

  http://pixelmojan.se

 10. Levande ljus hade jag också i granen när jag var barn och tomteblossen var ju också en lyckokänsla att tända. Plastgran har vi haft när barnen bodde hemma,nu har vi bara en liten minigran. Papperskarameller gjorde vi i skolan. Fin bild! kram

 11. Å så jag känner igen det. Precis så hade vi det också och granen stod mitt i rummet för att man skulle kunna dansa runt den och att det inte skulle börja brinna. Nu förstår jag inte hur man vågade ha levande ljus och tomtebloss i granen men folk var mer vana med ljus då.

 12. Hej,Dagny.Så trevligt inlägg om granen.Vi har satt in vår gran idag,och klätt den,jag har några julgransklockor,som jag fått av min mamma de är
  från 1930.Ett fint minne.När jag var barn då satte vi in granen kvällen
  innan julafton aldrig tidigare.Papperskaramellerna kommer jag ihåg.
  Sedan till trettondag Knut då hade vi barn julgransplundring.
  Trevligt foto på dig bland granarna.
  Mvh:Hallandskusten.

 13. Problemet som jag ser med riktiga granar är att de barrar så förskräckligt, även om jag har vatten och borrar hål. Jag tycker därför att det är mest praktiskt med en plastgran inomhus med elektriska ljusslingor.
  Utomhus har vi dock en riktigt gran stående vid entrén för att välkomna våra besökare.

 14. Det fanns heller inga elljusstakar eller ljusslingor när jag växte upp så det allra viktigaste till julen var granen. Vi hade egen skog så jag kunde se ut en lämplig gran redan på höstkanten när min mor och jag var och plockade lingon. Levande ljus hade vi i granen precis som du skriver. Lite vanskligt tycker jag det verkar idag men någon eldsvåda uppstod aldrig. Tänk, jag flätade också små korgar av glanspapper att hänga i granen. Oj, det har jag glömt bort hur man gör! Vi hade även några julgranskulor i glas och två glasfåglar med långa stjärtar av riktiga fågelfjädrar. Nu köper jag varje jul en rätt liten gran. Granen är fortfarande det viktigaste på julen för mig. Nu finns ju mängder av vackra julgranskulor i handeln att pynta granen med.