Gästbloggare

Advent

Nu har det blivit Advent och alla ljusstakar har tagits fram och det lyser varmt och inbjudande från fönstren i stad och på land. Advent är förväntningarnas tid och den spelade en betydligt större roll i folks medvetande förr än den gör nu. Hur som helst är elektriska adventsljusstakar en bra uppfinning och de är dessutom relativt billiga eftersom de tillverkas i massupplagor och kan göra tjänst under flera år. Levande ljus är också vackert i Adventstid men ingen förnuftig person kan gå hemifrån och lämna stearinljusen brinnande. Den elektriska staken kan lysa upp alla dygnets timmar utan att orsaka eldsvådor. Jag inleder mitt adventsfirande med att gå på Adventskonsert i vårt vackra Stadshus. Blå hallen är fylld till sista plats av en förväntansfull publik. Man blir aldrig besviken. På den välkända trappan står körsångarna och de är väldigt många. och nedanför en stor orkester. Den tillsammans med musiken från den stora Stadshusorgeln ackompanjerar sångarna. Allt samverkar till att det blir en mäktig och musikalisk upplevelse av stora mått och man går därifrån och känner sig tacksam över att vårt vackra Stadshus finns och att det kan användas till mer än Nobelfester och politiska sammanträden. Jag vet att vi storstadsbor är privilegierade i mångt och mycket som landsortsbon bara kan drömma om och det är lite orättvist. Idag poserar jag t ex på den välkända trappan i Blå hallen. Men var vi än bor kan de flesta av oss tända ett ljus i Advent och invänta julhögtiden.Advent 003.JPG2 e

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej Vivi-Maj

  Tack för dina båda kommentarer. Om du gillade fiskleveroljan tycker jag att du skall tro på att den var nyttig också. Det gör i alla fall jag. Jag tycker dessutom synd om alla ungar som ofta får äta snabbmat och antagligen inte får tillräckligt med näring. De ungarna skulle nog behöva lite fiskleverolja(Omega3) även i våra dagar.
  Det är fler än du som berömmer mitt språk, vilket jag blir glad över, men jag skriver bara ner mina tankar rakt av och tänker inte på annat än att det skall vara rätt stavat och inte innehålla fula ord.
  Jag tycker att du har ett så ovanligt och rart namn. Den namnkombinationen har jag aldrig sett förut.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 2. Hej Dagny och tack för en mycket läsvärd blog. Ditt språk är så lätt och flytande, det är halva upplevelsen. Så fin du är i din vackra tröja, verkligen klädsam färg.
  Många adventshälsningar från Vivi-Maj

 3. Dagny Carlsson

  Hej Marie

  Tack för att du alltid är så snäll och berömmande när du skriver till mig. Det känner jag som en riktig uppmuntran. Man behöver inte vara författare för att blogga det har jag sett tydliga bevis för.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 4. Dagny Carlsson

  Hej Äppelblom

  Tack för din trevliga kommentar. Jag tycker att du pyntar ganska mycket och håller på traditionerna. Vi har heller ingen snö men den är i antågande säger väderleksrapporten. Jag längtar inte efter den för det blir bara besvärligt att ta sig fram och snöskottningen brukar det vara lite si och så med. Jag har slöat till och tycker att det är lite onödigt att plocka grejor fram och tillbaka när man är ensam.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 5. Fina Dagny,
  misströsta aldrig på vad du skriver, så otroligt fint, bra och levande du berättar om din vardag en glädjens stund här hemma att ”klicka” in på din blogg och läsa vad du skrivit för nytt om vad som hänt sedan sist!

  Du skänker glädje och inspiration till oss alla som läser din blogg.
  Du är bäst!

  Kram till dig/ Mae

 6. Hej Dagny!
  Visst är det fint med alla ljus i mörka december. Inomhus pyntar jag inte så mycket sedan alla barnen flyttat hemifrån – där blir det mest elljusstakar, 3 favorittomtar jag ärvt, en julgran på altanen och levande ljus som jag bara tänder när jag är i det rummet. Utomhus däremot pyntar jag desto mer med smågranar, granris och massor med ljuslyktor med levande ljus. Det är så trevligt när man kommer hem och det är lite mysigt vid ingången till vårt hus.
  Vi har ännu inte någon snö här, men igår hade vi ishalka och jag höll på att dratta på ändan ett par gånger.
  Var rädd om dig när du går ut och jag hoppas att din hand är bra nu.
  Må så gott och ha en fin vecka!

 7. Dagny Carlsson

  Hej Helena

  Tack för din kommentar och ditt intresse. Eftersom jag lever ensam tycker jag inte att det är lönt att följa traditionerna längre. Men jag pyntar lite och hittills har jag inte suttit ensam någon julafton utan jag har firat den med släktingar som har sina egna traditioner För övrigt gläder jag mig åt alla ljus och andras förväntningar. Jul är i alla fall ett trevligt avbrott i vintermörkret.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 8. Dagny Carlsson

  Hej Inga-Britt

  Tack för att läser det jag skriver och visar uppskattning. Om finlandssvenskarna vet jag rätt mycket och följer debatten. Jag tycker att finländarna behandlar de svenskspråkiga lite styvmoderligt och det gillar jag inte. Mellan Sverige och Finland är avståndet kort och båtarna går flera gånger dagligen så jag förstår att du kan hälsa på dottern och kanske ta del av kulturlivet i Stockholm.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 9. Dagny Carlsson

  Hej Marie

  Tack för att du kommenterar och är så positivt inställd till mina blogginlägg och min person. Det känns skönt med lite uppmuntran ibland när jag misströstar och inte tycker att jag åstadkommer något läsvärt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 10. Hej Dagny.
  Jag önskar dig en fin adventstid. Det är fint när jag går en promenad med hundarna på kvällarna och ser alla julljus i fönstren.
  Hur firar du julen, har du någon tradition som du följer?
  Ônskar dig en fin tisdag!

 11. Hej, följer din blogg med intresse ,du skriver bra och tänkvärt.
  Själv har jag dottern i Stockholm, besöker henne ibland och då kan vi tillsammans ta del av allt som finns i staden. Trevligt!
  Jag bor i finland nära Vasa i det finlandssvenska området, undrar om du känner till oss som har svenska som modermål i finland? Vi följer den svenska kulturen och tv från sverige bl.a….
  Ha en fortsatt skön adventstid.
  Kram Inga-Britt

 12. Dagny du är en helt underbar människa, en fantastisk glädje att läsa/följa din blogg.
  Önskar dig en härlig jul!

  Mae

 13. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för din kommentar. Det låter hoppfullt att våra gamla får lite underhållning på sina äldreboende och det är bra om de kan uppskatta det också. På de flesta äldreboende här är de gamla i väldigt dåligt skick när de får plats på ett hem. Min syster bodde en kort tid på ett s k Trygghetsboende och när de hade underhållning satt patienterna och sov i sina rullstolar. Det var beklämmande att se och inte särskilt roligt för underhållarna.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 14. Dagny Carlsson

  Hej Barbro.

  Tack för kommentaren. Det är sant att vi som bor i storstaden har det största utbudet av kulturhändelser och det är på något sätt lite orättvist mot det som bjuds på små orter. Om du har bott här och fortfarande vet vad som händer så ser du att vi är lyckligt lottade. Jag tycker visst att du har ord för att uttrycka dig och du gör det bra också. Det var riktigt trevligt att läsa din kommentar.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 15. Hej,Dagny.Ja det händer flest bränder vid denna årstid.Jag har satt upp en lapp vid dörren där jag går ut,OBS!!! Glöm ej släcka Ljuset!!
  Vi var igår på min mammas äldreboende med musikunderhållning o kaffe.
  En mycket fin adventssöndag blev det.
  Julmusiken är ju bara så underbart vackert att lyssna till.
  Mvh:Hallandskusten.

 16. Åh, du lyckliga som kan gå till Stadshuset och uppleva den konsert du fick höra! Jag har bott i Stockholm, det var länge se´n, men jag följer med det som händer där. och jag följer din blogg. Jag tycker ungefär som du, men har inte alltid ord för det jag skulle vilja uttrycka.Det du skriver om adventstakar, påminner mig om när vi fick den första elektriska, efter kriget var det ju. Och så hade vi delade meningar om julstjärnan av papp med små hål. Det finns sådana nu igen har jag sett-det finns ju allt 2013.

 17. Dagny Carlsson

  Hej Solbritt

  Tack för kommentaren. jag tycker mycket om adventstiden för den är verkligen en ljusglimt i mörkret och grådasket den här årstiden. De gamla julsångerna är det också trevligt att lyssna till. Jag har mina favoriter och de gör sig bäst om de sjungs av skolade röster.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 18. Dagny Carlsson

  Hej Monica

  Tack för kommentaren. Bor man i Stockholmstrakten finns det ett stort utbud på Adventskonserter och en massa kyrkor som har fina körer och orglar. Det är något mäktig och sakralt med orgelmusik och där de finns brukar det vara fin akustik.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 19. Dagny Carlsson

  Hej Annepauline

  Tack för kommentaren. Visst är det en trevlig sedvänja att tända ljusstakar i Advent. Det är också trevligt med ljusslingpr och i stan verkar det som om balkongägarna tävlar och försöker överträffa varandra i arrangemang. Berwaldhallen är också ett trevligt ställe om man vill lyssna till musik,

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringeno

 20. Hej igen Dagny!
  Så snygg du är på fotot.
  Visst är advent en härlig tid med alla ljus och stjärnor som lyser upp decembermörkret.Dessutom är det trevligt med traditionell musik som knyter an till advent och jul.De julsånger och psalmer man sjöng som barn sitter fortfarande kvar i minnet.

 21. Så trevligt med konserten i Blå hallen och vackert! Vi hade det som tradition förut att gå varje år, men gjorde det inte nu, nästan så jag ångrar mig:-). Som tur är kommer julkonserter lite överallt i kyrkorna som man kan besöka. En trevlig och ljus adventstid önskar jag dig, Dagny!

 22. Jag är ingen vän av julfrosseriet men nog är det mysigt med alla ljusstakar som lyser i fönstren och alla ljusslingor som lyser upp staden. Jag var en gång på julkonsert i Berwaldhallen. Det var mäktigt, men jag kan tänka mig att det är ännu mäktigare i Blå hallen.