Gästbloggare

Sydländska traditioner

November är en trist månad, tycker jag. Det finns liksom ingenting som man blir glad av eller som man skall fira. Det är visserligen Fars dag den andra söndagen i månaden men jag tror inte att den dagen har lika hög status som Mors dag. I Skåne firar man förstås med Mårtengåsmiddag och håller på traditionerna. Dessa traditioner tog jag med mig hemifrån och under ett stort antal år var vi tre skånska par som alternerade med att bjuda varandra på stekt gås i november. Gåsen är en stor fet fågel och man behöver en stor ugn för att den skall få plats. Man skall fylla den med äpplen och katrinplommon och det skall vara en massa rituella tillbehör som inte får glömmas bort. Om man följer traditionerna till punkt och pricka bör man servera Svartsoppa som förrätt och Skånsk äppelkaka med vaniljsås som dessert. Nu är jag den enda överlevande i sällskapet och gåsmiddagarna är ett minne blott. Det går fortfarande att hitta en och annan gås i de större affärernas kyldiskar och förmodligen köps de av en och annan skåning i förskingringen som håller på traditionerna och tycker att ett ”gåsablot” är en utmärkt sedvänja om man vill skingra novembermörkret. Själv får jag nöja mig med en stekt kyckling och det är en klen tröst. Den smakar i alla fall fågel och vore jag en sådan skulle jag lätta på vingarna och flyga till ett varmare land den här årstiden.fagelstrack

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej Karin

  Jag blir riktigt avundsjuk när jag läser om den fina gåsmiddag du fick äta på ett slott. Barn tycker väl om det som de är mest vana vid och känner igen. Sås och potatis är alltid pålitligt och jag har sett när barn tar för sig vid t ex bufféer, de ratar delikatesserna och håller sig mest till köttbullarna-

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 2. Vi var på Hovdala slott (Hässleholm) och åt gåsamiddag med dottern när det var Fars Dag. Men jag tog trattkantarellsoppa istället för svartsoppa.
  Gåsen var god, såsen underbar…. Barnbarnen åt med god aptit, de gillar potatis och brun sås!
  Kramar Karin
  http://pixelmojan.se

 3. Dagny Carlsson

  Hej Madeleine

  Tack för att du kommenterar och läser det jag skriver. Jag har ju levt länge och har en del erfarenhet och minnen från förr i tiden som jag kan dela med mig. Mitt sår blir ordentligt omskött och jag tror att det börjar läkas. Det kommer säkert att bli bra även om det tar lite tid.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 4. Hej Dagny! Vilken underbar liten blogg du har. Jag är själv under 20år men blir riktigt glad av att läsa dina inlägg om gamla traditioner och tider. Du verkar alldeles underbar. Hoppas ditt sår läker som det ska och att du håller dig frisk. Kram Madde

 5. Dagny Carlsson

  Hej Eva

  Tack för kommentaren. I mitt barndomshem åt vi inte gås varje år heller. Det var redan på den tiden dyr mat för vanliga människor. Det fick bli en höna som ersättning för i min gröna ungdom var kycklingar väldigt sällsynta eftersom de bara förekom på våren. På vintern värpte hönsen inga ägg och det blev inga kycklingar heller. men gås är gott och festligt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 6. Hej Dagny!
  Tack för jag får ta del av din trevliga blogg.
  Roligt att läsa om dina traditioner runt Mårten Gås.
  Jag är själv född och uppvuxen i Skåne,men det var långtifrån alla år som vi åt gås. Däremot minns jag i slutet av 60-talet då jag gick på Sydöstra Skånes folkhögskola (Tomelilla) där vi varje år hade en stor ”gåsafest” Fint dukat för alla elever som var snyggt uppklädda. Svartsoppa, gås, äppelkaka och därefter dans. Mycket trevligt var det.
  /Eva

 7. Dagny Carlsson

  Hej Annika

  Tack för att du kommenterar mitt inlägg om november. Det finns alltid något ljus i mörkret. Du tänker på trevliga födelsedagar och hur du firade dem. Jag har trevliga minnen av gåsfesterna och båda tycker vi att tiden går alldeles för fort. Du har många år som du kan njuta av pensionärslivet och jag lever intensivt i nuet och vill inte tänka att man inte lever i evighet. November är inte outhärdlig och snart tänder jag också adventsljusen. Sedan jag blev bloggare har jag haft mycket, mycket trevligt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 8. Synd att du inte uppskattar november.Själv tycker jag mycket om ”grådasket”,regnet,
  vindarna,mörkret(namnet till trots)Skymning hela dan.Denna månad känns så kravlös. En stilla väntan på 1:advent,den bästa högtiden av alla.Tänd många ljus och kämpa på!
  Varma hälsningar Solbritt

 9. Håller helt med dig, det är verkligen en trist månad nu, så grått och mörkt och så vet vi att hela den långa vintern ligger framför. Men ditt foto var vackert och riktigt grönt också:-)

 10. Hej Dagny! Har alltid tyckt att november är en bra månad. Vet du varför :) Jo, jag har födelsedag och det har tidigare i livet betytt mycket att fylla år och få presenter. Idag vill man stanna tiden men jag gläds och är tacksam åt att fått vara med ett år till. Igår fyllde jag 67 år och har i och med det har jag varit pensionär i två år. Oj vad tiden går fort när man har trevligt.
  Gåsamiddag har jag endast kommit i kontakt med en gång när jag var runt 18-19 år. Då hade jag en kamrat vars föräldrar var från Skåne och bjöd på gåsamiddag. Jag minns att allt smakade gott förutom svartsoppan.
  November månad är snart över och då kommer alla ljusen att tändas och det blir ljust och stämningsfullt.

  Var rädd om dig.
  Kram från Annika

 11. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för din kommentar. Jag tror att man skall vara skåning för att uppskatta gåsen helt och fullt. De flesta tycker att svartsoppan ser äcklig ut men är den rätt smaksatt smakar den riktigt gott. Här har julmarknaderna också börjat komma och det är rätt festligt att vandra mellan stånden och kanske dricka en skvätt glögg och knapra på en pepparkaka. Det bästa med den kommande julen är att det tänds så många ljus överallt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 12. Dagny Carlsson

  Hej igen Britt-Marie

  Tack för kommentaren. Jag gillar inte grådasket i november och piggade upp mig och min närmaste omgivning med några blommande växter. Allt finns ju att köpa nuförtiden. Det är väl trevligt med novemberkalas och tårtor den här årstiden. Jag har också åkt bussresor till Skåne för gåsmiddagens skull men ofta blivit besviken över att den inte smakat så bra som min egen hemlagade. Det var först idag som jag kom att tänka på att jag var ensam kvar av middagssällskapet. Lite vemodigt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 13. November är som du säger en ganska grå och trist månad.Jag blir verkligen glad varje gång lyser och då passar man att njuta och då känns det betydligt bättre igen. Gås och svartsoppa äter jag inte längre men äppelkaka har vi ofta och allra godas med egna äpplen.Jag har några bilder i min blogg från Kristianstad. http://syren-syren.blogspot.com
  kram

 14. Dagny Carlsson

  Hej Anne-Pauline

  Tack för kommentaren. Gåsen är mycket fet och köttet är mörkare till färgen än kycklingens och kalkonens. Den sistnämnda fågeln blir rätt torr när den steks men i det stora hela smakar den bra. Kalkonen och gåsen behöver stor plats och en rätt stor ugn om den skall bli smaklig. Du hade säkert otur när lagade till den, dessutom känner man sig osäker när man skall anrätta något man inte är van vid. Vi får vara glada över kycklingen för den är både billig och bra.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 15. Jag har inte längre några Mårtengåstraditioner så skåning jag är. Min mormor födde upp gäss och då var det självklart, dessutom var det min gamlemorfars födelsedag.
  Alltid roligt att läsa dina blogginlägg, personligt men ändå en viss distans, och så hittar du alltid en lämplig bild.

 16. Hej,Dagny.Ja,det är en dyster månad särskilt som idag,då vi har gråmulet med duggregn.Igår däremot hade vi en strålande dag med solsken.
  Apropå Gås,har ätit det en gång och smakat på svartsoppa.Men det föll mig inte in i smaken.Då äter jag hellre kalkon,som är ett magert kött.
  På fredag skall jag och min dotter gå på Wapnö Gods julmarknad(Halland)
  och det livar upp lite i mörka november.
  Kram:Hallandskusten.

 17. Hej igen
  Ja, november är lite dyster i vanliga fall, men i år har vädret varit så makalöst att man inte tror att faktiskt är 1:sta Advent om fjorton dagar.
  Vi har så många födelsedagar i okt. och nov, så det är fira och tårta ofta.
  Gås har jag aldrig ätit. Det blev en fylld kyckling i stället, och har man inget att jämföra méd så smakar det väldigt bra. Jag har en syster i Stockholm som varje år åker till vänner på Österlen och äter gåsamiddag. En höjdpunkt tycker hon.
  Du är ensam kvar från ditt gäng skrev du, det blir förstås så, när man uppnått din höga ålder. Du får tänka tillbaka och minnas i brist på
  annat. Ha det gott! Kram!!

 18. Hej Dagny
  Detta minner mig om att i mitt barndomshem hade vi för det mesta 10st gås att sälja. De fick gå fritt. Tyvärr tyckte de inte om mig och kom därför halsande efter mig och ”nippade”. Jag minnas dock med glädja den fine smak deras kött hade. Sådan delikatess finns inte mera därför avstår jag från gås.

 19. Hej Dagny!

  Vilken härlig kvinna du verkar vara!
  Ramlade in på din blogg helt oväntat och blir helt glad av att läsa inläggen i din blogg! Tack! Du verkar ha sån härlig energi och syn på livet. Fortsätt vara den du är, så kan jag fortsätta njuta av din blogg och nu med stark övertygelse släppa den (lilla) åldersnojan jag har…

  Många kramar
  från Lisa, 23årig som studerar till civilingenjör

 20. Sannerligen är november den tristaste månaden på hela året.
  Jag har aldrig smakat gås. Är inte gåskött fetare än kyckling? Jag köpte en gång en kalkon till nyår. Jag kan inte säga att det blev så speciellt lyckat för den höll inte på att rymmas in i ugnen och blev nog ”konstigt” stekt. Haha, ingen ville äta kalkonköttet i alla fall!