Gästbloggare

Om fotbeklädnader

Det råder delade meningar om våra fotbeklädnader. Om man kommer utifrån och in bör man ta av sig skorna och inte klampa in med smutsiga sådana i finrummen. Jag tror att de flesta svenskar gör det automatiskt numera. Jag minns inte att jag måste ta av mig kängorna när jag som barn sprang ut och in flera gånger om dagen. Detta fast man inte hade dammsugare utan sopade sina golv med en borste. Bar man träskor och det gjorde vi på sommaren ställde man dem alltid i farstun och ”tassade” in barfota eller i strumplästen. Eftersom jag intresserade mig för hur denna sedvänja tillkommit läste jag att det är en ”bonntradition.” Folk på landet gick med träskor utomhus året runt när min mamma var ung. Hon hade för övrigt inte haft några skor på sina fötter förrän hon kunde inhandla sitt första par för egna förtjänade pengar. Skor sägs vara vårt viktigaste klädesplagg. Smutsiga eller trasiga skor fördärvar helhetsintrycket av den finaste ”festblåsa” om man inte är snyggt klädd nertill. Jag går inte i högklackat i vardagslag utan jag har rejäla foträta skor på mina fötter. Skor har blivit dyra eftersom alla svenska skofabriker är nedlagda. De har också blivit en slit och slängvara. Förr skulle de räcka länge och mina köptes alltid flera nummer för stora och sulades och klackades flera gånger om. De kunde i bästa fall även ärvas av småsyskon om de hållits välborstade och fina. Att jag just nu tänker på skor beror på att det är dags att ta fram ”allvädersstövlarna” för snart kommer snön och det är ingenting jag gläder mig åt.roliga skor

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Dagny Carlsson

  Hej Gunnel

  Tack för kommentaren. Jag tror också att bruket att ta av sig skorna började på 60-talet. Jag var själv mycket rädd om mitt fina parkettgolv på den tiden. Povel Ramels visa om att ta av sig skorna är underfundig och rolig liksom många andra av hans visor. Men ryssarnas Chrustjev var en ”oborstad” och otrevlig typ enligt min mening.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 2. ”Halkade in” på den här sidan och jag tror att detta att ”ta av sig skorna” började på mitten av 1960-talet. Stilettklackar var på modet och många parkettgolv,i synnerhet de lackade,fick fula tryckmärken. Povel Ramel skrev också en mycket fyndig visa om vad som händer när man tar av skorna. Chrustjev hade ju tagit av åtminstone den ena skon.

 3. Dagny Carlsson

  Hej Annika

  Tack för kommentaren. Jag tycker också att det är bra att ta av sig skorna när jag hälsar på hos vänner och bekanta och har för det mesta ett par inneskor i väskan när jag gär bort. Jag har slutat upp att köpa skor i det du kallar kedjorna och köper mina i en butik som har ett sortiment som passar mina fötter Deras skor är inte billiga men i gengäld håller de i flera år och är bekväma att gå i. I min ungdom fanns det riktiga skomakare som kunde både ”pligga” och ”randsy”. De som lagar skor nuförtiden är rena amatörer- Mina allvädersstövlar är av prima kvalitet och jag använder broddar när det är halt.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 4. Dagny Carlsson

  Hej Karolina

  Tack för att du kommenterar och tycker om mina betraktelser. Jag var beredd på att de flesta unga skulle avfärda mina berättelser med ett nonchalant ”det var då det”, Det har jag fått höra ett antal gånger när jag försökt tala om hur bra de har det i våra dagar och hur kämpigt det kunde vara för hundratalet är sedan.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 5. Hej Dangy!

  Visst är det bra att folk tar av sig skorna när de kommer hem till varandra. Det tycker jag i alla fall. Vad skitigt det skulle bli inne annars. Om man känner sig ”oklädd” utan skor kan man ju ta med sig ett par rena skor att ha på sig inomhus.

  Jag tycker att det är svårt att hitta bra skor. Många av skorna hos de stora kedjorna är stela och hårda och obekväma. Jag lägger gärna lite extra pengar på sköna skor som är bekväma att promenera i. Men ändå håller de inte mer än en eller två säsonger, sedan får man slänga dem. Och det gör man ju eftersom det kostar ungefär lika mycket att köpa nya som att få de gamla lagade. Trist, men så är det.

  Hoppas dina ”allvädersstövlar” har ett bra grepp mot marken, så du inte råkar ut för fler olyckor. Använder du broddar?

  Hälsningar
  Annika

 6. Hej Dagny!

  Det är så intressant att höra om hur du hade det när du växte upp, och även dina föräldrar. Det ger mig som 30-åring perspektiv på livet. Jag är verkligen tacksam att få höra allt möjligt du har att berätta om, berättelser är viktiga.

  Ha en superfin dag!
  Kram och kärlek,
  Karolina i Västerås

 7. Dagny Carlsson

  Hej Ingrid

  Tack för att du uppmärksammat bilden. Jag tror att motivet fanns utanför en restaurang vid Ulvsundasjön. Jag tar inte själv mina bilder utan får support av en skicklig fotograd som har utställningar och även säljer sina alster. Hon är min trognaste supporter och hennes bilder gör mycket till för att bloggen blir uppmärksammad.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 8. Dagny Carlsson

  Hej Annepauline

  Tack för att du troget hör av dig. Att ta av sig skorna är nog en ganska vanlig sedvänja lite överallt och det är ju rätt praktisk att man inte drar in grus och lera i husen. Jag vet att det i min ungdom som regel fanns en rejäl ”fotskrapa” utanför entrédörren. På den skrapade man av sig smutsen innan man steg in med skorna på. På landsbygden åkte alltid träskorna av utanför dörren. Den som redan gick barfota torkade kanske av sig med hjälp av kvast eller granris. Detta granris hade ju samma funktion som en fotskrapa av metall.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 9. Dagny Carlsson

  Hej Håkan

  Tack för kommentaren. Jag tror att flera religioner tillämpar systemet att skorna skall ställas utanför templen innan man går in. När jag har sett alla skor som står uppradade är jag förvånad över att folk kan hitta det egna paret. Tänk om någon ”ful fisk” vill byta upp sig? Landsbygdsbefolkningen gjorde säkert en dygd av nödvändigheten och klampade inte in i bostaden med samma fotbeklädnad som de haft på sig i djurstallen.

  Vänliga h’lsningar
  Hundraåringen

 10. Dagny Carlsson

  Hej Anita

  Tack för kommentaren. Det är bra om även män lär sig att skorna skall av innan de kliver in på nystädade golv. Smutsiga trasmattor har jag varit med och tvättat och det är ett riktigt slitgöra. Om man åker till Helsingfors och promenerar längs en viss strandremsa kan man ännu i våra dagar se folk ligga på knä och skura mattor. Jag tror att det är någon form av tradition och det finns jättestora vridmaskiner uppmonterade och linor uppspända för torkning. Det är skillnad att skölja mattor om man har en å eller en sjö att skvalpa mattorna i.

  Vänliga hälsningar
  Hundraåringen

 11. Vilken fantastisk bild! Var har du hittat det motivet? Eller är det ett eget konstverk?

 12. Jag är ju uppvuxen på landet i Finland. Där tog aldrig någon av sig skorna om man gick hem till någon annan på besök,knappast hemma heller. Men man var noga att torka av eventuell lera på skorna utanför innan man gick in. Härtill fanns granris eller en rejäl kvast utanför huset. Jag hade väldigt svårt i början i Sverige att ta av mig skorna när jag gick hem till någon. Det kändes urdumt att sitta hemma hos ”främmande” i bara strumpfötterna. Jag sa alltid till folk som kom hem till mig: ”Inte behöver ni ta av er skorna!” Numera har jag vant mig och folk lär ta av sig skorna även i Finland idag när de går till främmande. – På somrarna sprang jag alltid barfota både ute och inne i min barndom. Hahaa, mina fötter var nog smutsigare än vilka smutsiga skor som helst när jag sprang i komockor i hagarna!

 13. Att inte stövla in med fotbeklädnad på handlar också om respekt för den som lagt arbete på att hålla golven rena. Jag har levt delar av mitt liv i Sydostasien och en sak som slår en därborta är att det utanför snart sagt varje dörr står en ansamling av skor, tofflor, sandaler m.m. Detta gäller även utanför offentliga lokaler som frisörer, internetcaféer, tandläkare o.s.v. Och naturligtvis utanför templen, åtminstone i Buddhistiska länder. Att sedvänjan är en ”bonntradition” kanske är universellt, då det även i de asiatiska länder jag bebott är vanligare att på landsbygden se dessa ansamlingar av skor utanför dörren än vad det är i stadsmiljö.

 14. Hos mig gick karlarna in med sina skitiga skor när jag var liten men numera tar alla av sig skorna helt automatiskt och det är väl skönt. Man har ju varmare på golven också numera. Det var massor med trasmattor på golven för att hålla värmen och dom blev jätteskitiga efter en vinter och fick skrubbas med rotborste och såpa. Nu tvättar jag mattorna i en balja med såpvatten och sköljer i sjön och det blir dom renare av. Annorlunda blir allt och jag är glad att jag slipper ligga och skura mattor med rotborste. Ett nog så slitigt jobb.