Gästbloggare

Att våga tala högt om sina förlossningsskador

Om man bläddrar i en av våra stora dagstidningar idag, så kan man läsa en artikel om fyra stycken kvinnor som fått svåra förlossningsskador.

Min första och spontana reaktion var att bli glad. Självklart inte över att dessa fyra tjejer fått skador, utan över att just sådana här skador uppmärksammas. Jag läste mig igenom artikeln och ryste över de verkligen hemska tjejerna varit med om och vilka stora problem de fått efter. De fick mina egna problem att kännas som ett blåbär i skogen, små och inte så mycket att snacka om.

Men sen blev jag besviken. För det blev inte mer än så. Efter kvinnornas berättelser så tog det slut, ingen analys, ingen diskussion, inga fakta, åsikter eller något alls. Slut. Och jag satt som en fåne och undrade vad syftet med artikeln var. Uppenbarligen fanns det inte någon fråga som man ville lyfta. Ville man bara skrämmas? Skriva lite om allt det hemska som kan hända kvinnor som föder barn? Gotta sig i skräcken, ungefär som man gör i soffan framför en rysare med popkorn i knät? Eller så fanns det en fråga eller en åsikt, men så bra begravd att jag inte kunde se den.

Kvinnorna snuddar vid några saker som skulle vara värda att ta upp. Känslan av skam, det pinsamma att ha problem med det ”privata” och hur vården bemöter förlossningsskador. Och vikten av att prata öppet om sådana här problem. Så även om artikeln, i mitt tycke, är ofärdig och lämnar frågetecken, så är jag glad att den skrevs. För den lyfter ändå något som många inte vågar prata om, och även om det handlar extremfall så kanske den får andra kvinnor att öppna sig om sina problem. Bra gjort av de fyra kvinnor som är med, som står upp och ger ett ansikte till ”sådant där hemsk som kan hända när man föder barn”. Jag applåderar dem och tackar att ni vågade stå upp och berätta.

Genom att tala öppet om det, hjälper vi andra att tala om det, och förhoppningsvis be om hjälp.

Är du nyfiken och vill läsa artikeln kan du hitta den här.

 

Om Johanna:
Johanna Liljenberg

Jag har precis fött mitt andra barn. Jag som trodde att jag inte ville ha några barn alls, nu skall jag få rå om två! Är det så jobbigt som alla säger? Får man tid för sig själv? Följ mig så får du läsa om hur det är att vara tvåbarnsförälder.

Inlägget är kategoriserat som: Graviditet

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)