Gästbloggare

Dags att börja äta mat

När det gäller att introducera mat för Moa har jag en klar plan, en matplan. Över en hel dag vill jag få till frukost, lunch, mellanmål, middag och ett kvällsmål innan läggdags. Möjligtvis ett mellanmål mellan frukost och lunch beroende på hur tidigt hon äter frukost.

Vi har börjat med smakportioner, alltså bara en matsked ungefär, och testat runt med olika smaker. Morot, majs, sötpotatis, katrinplommon, mango och så vidare. Jag kokar, vad det nu är vi skall testa, i en kastrull med lite, lite vatten. När det är mjukt mixar jag det hela med några klickar smör tills det blir en ganska lös helt slät pure. Tydligen kan man blanda ut det med bröstmjölk men jag orkar inte pumpa ut och hålla på och kladda. Behövs det något för att bli lösare så använder jag bara lite vatten.

Jag har börjat med att ge en smakportion vid lunch och sen gröt innan läggdags. Jag har kört samma i 3 dagar för att vänja henne lite vid de olika smakerna. Lunch går bäst, hon tar någon tugga, men sen är det stopp. Gröten går det mindre bra med. Jag tror hon är för trött helt enkelt. Skall testa och ge lite tidigare på kvällen.

Vi fick en sorts matnapp av svärmor. Det är som en napp, modell större, som är öppningsbar, så man kan stoppa in saker inne i själva sugdelen. Nappen har sedan en massa små hål, så när Moa har den i munnen och tuggar kommer små mängder av innehållet ut. Dock så smått att man inte behöver oroa sig för att hon skall sätta i halsen. Den har ordentliga handtag på så den är enkelt att hålla i, även för en knubbig bebishand. Den har varit super! Hon har testa lite allt möjligt, apelsin, banan och jordgubbe. Den har varit räddare under flera kvällar när hon varit lite kinkig och inte riktigt haft lust att sitta i sin stol och titta på när resten av familjen försöker ha en trevlig middag. Ner med lite banan i matnappen och vips har hon roat sig under en hel måltid.

Hon är otroligt intresserad när vi andra äter, så jag tror nog att hon vill prova, bara att hon inte fått kläm på det hela riktigt ännu. Hoppas det vänder, jag tyckte det var så roligt att laga mat till Oscar. Jag hade en dag i veckan när jag handlat ordenligt och sedan spenderade jag och mannen kvällen med att göra alla mat för en vecka framåt, samtidigt som vi lyssnade på något bra radioprogram. Riktigt mysigt, och så skönt att aldrig behöva fundera över vad Oscar skulle äta, det fanns alltid något färdigt i frysen, bara att ta fram och frosta av. Det var så roligt att testa runt med olika smaker och ingredienser. För att sedan se vad som gick hem hos Oscar. Han tycker väldigt mycket om mat idag, och äter det mesta. Han älskar blomkål, broccoli och oliver. Men hatar potatismos. Kanske har det inte något alls med att jag erbjudigt honom så mycket olika typer av mat, eller så kanske det gör det. Hur som helst vill jag göra samma sak med Moa, låta henne testa det mesta.

Hon måste bara börja gapa.

 

Om Johanna:
Johanna Liljenberg

Jag har precis fött mitt andra barn. Jag som trodde att jag inte ville ha några barn alls, nu skall jag få rå om två! Är det så jobbigt som alla säger? Får man tid för sig själv? Följ mig så får du läsa om hur det är att vara tvåbarnsförälder.

Inlägget är kategoriserat som: Graviditet

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)