Gästbloggare

Till dig som är liten och finns inuti. Sista brevet.

2 IMG_20170921_093622753

Hej

Nu är det allra sista brevet på den här bloggen. Blir nog fler på den nya bloggen, men inte ett varje torsdag. Inte såhär. Så det känns ju ledset. Att det tar slut. Jag har tyckt om att skriva här, att skriva till dig.

Och jag har tänkt på vad jag ville skriva om, och så kom jag på att jag ville skriva om mitt bästa pyssel. Det är lite krångligt, så om du är liten kanske du behöver hjälp. Det är i alla fall att göra badbomber. Jag ska nog få ett badkar nu, jag tycker mycket om att bada för jag blir lugn av det och får mindre ont. Fast vet att alla inte tycker om det. Kanske du inte gör det. Men badbomber är bra att ha som presenter, om man vill pyssla dem ändå. Så jag hoppas att du inte tycker det är ett dumt pyssel även om du inte gillar att bada.

Jag tycker om att göra dem så de ser ut som fina kakor, för jag blir glad av det. Och för att jag har såna muffinsformar i silikon man kan göra dem i. Fast egentligen kan man göra dem i en annan form istället, eller bara krama ihop dem med händerna till bollar. Man kan göra lite som man vill.

Nu ska jag förklara hur man gör.

Grunden för två stycken är:

 • 1 msk citronsyra
 • 4 msk bikarbonat
 • 2 msk olja
 • färg och doft

Oljan kan vara mandelolja som jag tycker är bäst, eller så kan man ta sesamolja eller olivolja. Annan olja kan också gå bra, det beror lite på vilken hud man har vad som passar bäst. (Och hur dyr olja man kan köpa.)

Förut när jag gjorde brukade jag använda karamellfärg för att de inte skulle vara vita, och ta nån eterisk olja för doften. Tänkte först att man kanske blev färgad av karamellfärgen, som att hela jag skulle bli rosa. Fast varken jag eller badkaret har blivit färgade nån gång, så det går bra att använda. Vill man ha eterisk olja så måste man kolla så det är nån som går bra att ha på huden. Lavendel är snäll tex.

Denna gången hade jag varken eterisk olja eller karamellfärg, utan jag gjorde med sånt jag hade hemma istället. Den ena gången tog jag

 • 1,5 msk kakao

Och den andra gången tog jag istället

 • 4 krm ingefära
 • 2 krm nejlika
 • 2 krm kanel

så de doftar som pepparkaka. Och det behövdes ingen färg, de blev chokladfärgade av kakaon och lite bruna av kryddorna, jag tyckte det blev fint.

IMG_20170921_093651558-2

När man har handlat det man behöver och ska göra dem så gör man såhär:

 • Man tar en skål och blandar allt som är torrt. Citronsyra och bikarbonat, och om man har kryddor eller kakao. Så rör man så det inte finns några klumpar.
 • Om man ska ha i karamellfärg eller eterisk olja tar man i det sen. Man ska bara ta några droppar eterisk olja, för annars blir det kanske för starkt så man får huvudvärk när man badar. Man droppar någon droppe i taget både med färg och olja, och rör emellan.
 • Till sist tar man oljan, droppar i lite i taget och rör ordentligt innan man tar i mer. När smeten går att krama ihop så den håller formen är det lagom. Blir det för torrt så riskerar badbomberna att gå sönder, och blir det för mycket olja kan de gå sönder eller flyta ut av det istället.
 • Sen kramar man ihop dem eller trycker ut dem i en form. Metallformar för muffinsar tycker jag är bra, eller silikonformar. De kan lätt gå sönder när man tar ut dem ur formarna. Om man har metallformar kan de vara kvar i formen till man ska bada, det tycker jag är bra.

IMG_20170921_093702489-2

Metallformar kan också göra att de blir finare och känns mer som kakor. Vill man pynta dem så kan man strö på strössel. Det finns jättemånga olika sorter, så man kan ta nåt man tycker är fint. Strössel är mest socker och det löser upp sig i vatten, så det går bra att ta. Man får hälla på det när man precis gjort badbomberna så ytan inte har torkat.

Vill man göra sån spritsad topping som jag har på mina så är det lite kladdigt och krångligt, men man gör såhär:

 • Man tar två tsk av kikärtsspad. Alltså om man köper konserverade kikärtor så är det den vätskan som finns i paketet. Man häller det i en skål.
 • Så tar man fram elvisp och vispar tills det är vitt och fluffigt. (Man kan röra med en sked om man inte har nån elvisp, fast då kan man hoppa över denna punkten).
 • Sen ska man ta i ca 14 tsk florsocker, lite i taget. Man tar i några tsk, sen vispar man, sen tar man i lite fler.
 • På slutet tar man i några droppar ättika eller saft från en citron så det ska hålla bättre.
 • Om man vill att det ska bli lite brunt som på mina med pepparkaksdoft så kan man ta i 4 krm kanel.
 • Så vispar man igen. Det ska vara hårt fast tillräckligt mjukt för att det ska gå att spritsa. Blir det för hårt kan man ta nån droppe ättika till. Är det för rinnigt tar man lite mer florsocker.
 • När det är färdigblandat lägger man smeten i en plastpåse, klipper ett hål i hörnet, och spritsar. Om man har en såndär sprits-spets blir det finast, fast jag tycker att det kan bli fint utan med.
 • Sen kan man ta nåt strössel på om man vill.

Blir det för lite florsocker blir det som på mina med kakao, så det rinner ut. I toppingen är det precis som i strösslet mest socker, så det löser upp sig i vatten. Fast topping och strössel är mest för att det ska vara fint, det kommer inte brusa som själva badbomben.

Min topping satt inte fast helt bra, kanske att ytan på badbomberna torkat lite för mycket. Fast tycker inte att det gör nåt. Då kan man välja om man vill ha med den i badet eller peta bort den innan.

När allt känns fint och färdiggjort får man ställa dem för att torka. Det brukar ta några dagar. Sen kan man ha dem i en ask eller påse tills man ska använda dem.

*

Nu längtar jag väldigt mycket efter mitt badkar. Tycker jag kunde få det bums, fast jag skulle visst få nåt papper att skriva på och sen skicka och sen ska de säkert komma hit och mäta och tänka och ta tid på sig. Hmm. Man blir ju trött av sånt. Fast jag hinner i alla fall pyssla många badbomber under tiden, så jag kan bada med såna hela tiden om jag vill, sen när det kommit.

Hoppas att du har det bra, idag och helst alltid

Värme /Linnéa

Ps. Katten inspekterade mina badbomber, hon tyckte de luktade gott. (Fast hon fick inte smaka, för jag tror hon skulle få ont i magen då. Och bada vill hon inte, för katter tycker inte så mycket om att vara i vatten.)

IMG_20170921_093729508_HDR-2 IMG_20170921_093716793-2

*****

Tänk på att torsdagsinläggen är skrivna till barndelar. Är du en vuxen del eller person får du gärna kommentera, men undvik att skriva sånt som små delar kan uppfatta som hotfullt, jobbigt eller som att de inte borde finnas. De här inläggen är framförallt deras plats.

En lista med alla tidigare brev hittar du om du klickar här.

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)