Gästbloggare

Resurser på nätet om självmord

Tänkte samla ihop några tips om sånt som finns på nätet. Vet du fler bra ställen (helst på svenska) får du gärna skriva i kommentarerna.

1177 Vårdguiden
Här på 1177 finns det en text till dig som har självmordstankar och en annan om hur man kan hjälpa någon som har självmordstankar. Det finns en lista med telefonjourer, och om du inte vet var du kan söka hjälp kan du ringa 1177.

NASP
NASP forskar om självmord och självmordsprevention, och på deras sida finns en hel del information, statistik och liknande. De har bland annat tagit fram ett nationellt program för suicidprevention som man kan läsa om här, och stödmaterial av olika slag. Man kan läsa om riskfaktorer och varningssignaler, vad man kan göra för att hjälpa, och en hel del annat. De utbildar också människor som kan möta självmordsnära personer i sina arbeten.

Socialstyrelsen
På socialstyrelsens sida kan man hitta deras rapporter, analyser och kunskapsstöd om självmord. Du hittar dem här.

Suicidprevention i väst
Arbetar för att förhindra självmord och har en del material på sin hemsida som du hittar här. Det finns några personliga berättelser, och jag rekommenderar deras e-bibliotek där man kan hitta mycket att läsa.

Mind
Har material om självmord och självmordsprevention, det finns forum, man kan ställa frågor, och de driver även jourhjälp via telefon, chatt och mail. Du hittar deras sida här.

Suicide zero
Arbetar för att uppmärksamma och radikalt minska antalet självmord, och på deras sida finns mycket information. Några exempel på material jag tycker är bra är: Myter och fakta om självmord, Goda råd om självmord och Checklistor.

Ungdomsmottagningen, umo.se
Har en bra text om självmordstankar. Du hittar den här. De har också en text om en tjej vars pappa tagit sitt liv, som du hittar här.

SPES
Ger stöd till den som förlorat någon i självmord. Du hittar deras sida här. De har bland annat stödgrupper och telefonjour, och på hemsidan finns en del material, till exempel boktips och artiklar.

 

**

Inläggen om självmord är följande (och länkarna kommer fungera när inläggen är publicerade, de kommer ett i taget de närmaste dagarna)

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)