Gästbloggare

Böcker om självmord. Hej grymma värld. (För dig som är vuxen eller nästan)

IMG_20170828_140754718-2

Hej grymma värld, 101 alternativ till självmord för tonåringar, knäppskallar och andra utbölingar. Av Kate Bornstein.

”Jag har skrivit den här boken för att hjälpa dig att fortsätta leva eftersom jag tycker att världen behöver fler snälla människor, vilka de än är. Världen blir friskare tack vare sina utbölingar, utstötta, knäppskallar, queera och syndare. Jag passar själv in i alla dessa kate­gorier, så det spelar ingen roll för mig om du gör det eller inte. Kanske är det här en hemsk tid för dig, och i så fall så hoppas jag att jag kan hjälpa dig att fatta nytt mod.” /Kate Bornstein

Första gången jag läste den här boken blev jag helt förälskad i den. Kanske för att den inte liknade något annat jag läst, och för att den vågade vara rolig och knäpp även om den handlar om självmordsrisk. Nu har jag läst om den och tycker fortfarande att den är bra, även om effekten inte blev lika stark eftersom jag visste vad som väntade mig.

Boken är i två olika delar. Första delen handlar om hur det är att leva som en outsider och inte känna att man passar in. Det handlar om hur man kan tro att den enda lösningen är att dö. Kanske att den delen är mest givande om man faktiskt vill dö pga att man känner sig som en outsider och/eller inte blir insläppt i olika sammanhang.

Den andra delen av boken är bäst. Det är 101 alternativ till självmord. Inte skäl att leva, bara saker man kan göra istället. I inledningen till den andra delen finns en liten lista med ganska vanliga saker som är bra att testa om man inte mår bra och funderar på att ta livet av sig:

 • Ring en jourtelefon
 • Tala med en kompis
 • Gå till en doktor, terapeut eller alternativbehandlare
 • Ring polisen eller SOS alarm (om det är akut fara)
 • Ring någon som har lärt dig något som du alltid kommer värdesätta
 • Gå på möte (om du har problem med alkohol och/eller droger)
 • Ta kontakt med människor online

Efter det börjar listan med de 101 alternativen. En del i listan är ganska vanliga saker också, andra är mer fantasifulla, och ytterligare andra är sånt som man inte brukar säga högt. Som att det tex kan vara bättre att svälta sig eller ta droger än att dö. För det är ju det, om det verkligen inte finns något annat alternativ. Författaren är också tydlig med riskerna och farorna med det, och att det i bästa fall kan ge en lite tid så man kan skjuta upp att välja ett bättre alternativ tills det blir möjligt. Hon ger inte sken av att det är hållbart i längden, bara att det kan vara ett alternativ till att ta livet av sig.

Alla de 101 alternativen är märkta med olika symboler.

IMG_20170828_140638635

Först och främst är svårighetsgraden markerad. De olika nivåerna är

 • Lika lätt som att kela med en ko
 • Lika svårt som att rida på en ko
 • Lika svårt som en ko på skateboard
 • Väldigt lätt och riktigt farligt

och varje nivå har sin egen symbol. På samma sätt är det markerat hur säkert det är (med 1-4 hjärtan respektive 1-4 dödskallar) och hur effektivt det är (med 0-4 paraplyn). Det finns också en skala för hur lagligt och moraliskt det är.

IMG_20170828_140710062

Varje alternativ till självmord som presenteras görs det sen med dessa symboler, och en liten förklaring om hur man kan göra och vilka fördelar eller risker som finns.

Ja, man är väl olika med sånt där, om man tycker att man får lov att tramsa mitt i det allvarligaste, och om sättet boken är skriven på verkligen är roligt. Men jag gillar det. Och som sagt, det känns så befriande att ribban sänkts för vad som är ok att säga och föreslå. Författaren känns som en vän som följer med en genom de olika alternativen och vill hjälpa en. Själv tvivlar jag inte ett ögonblick på att hon testat allihop och vet vad hon pratar om.

IMG_20170828_140618207 IMG_20170828_140601095

 

**

Inläggen om självmord är följande (och länkarna kommer fungera när inläggen är publicerade, de kommer ett i taget de närmaste dagarna)

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)