Gästbloggare

Böcker om självmord. Första hjälpen vid självmordsrisk. (För dig som är vuxen)

IMG_20170914_155840253-2

Första hjälpen vid självmordsrisk av Susanne Ringskog Vagnhammar och Danuta Wasserman är en teoretisk bok om självmord. Ändå är den inte särskilt svårläst.

Jag tycker att bokens struktur spelar stor roll, kapitlen är inte så långa, och det är lätt att få överblick och se vad man hittar var. Även om man vill läsa allt tycker jag att det är sånt som gör teoretiska böcker lättare att läsa, speciellt om ämnet är tungt. De kapitel som finns är:

  • Sakuppgifter om självmord
  • Värderingar och attityder till självmord
  • Den suicidala processen
  • Den självmordsnäres psykologi
  • Samtalet med den suicidnära vuxna
  • Självmordsnära barn och ungdomar
  • Äldre och självmord
  • Agera! Hur den suicidala processen bryts
  • Nätverksbyggande och resursinventering för att förebygga självmord
  • När ett självmord inträffat

Boken har med andra ord med det som är viktigt att veta om självmord och självmordsrisk. Möjligen att statistiken inte är helt aktuell eftersom boken är från 2010, men annars tycker jag inte att det finns några problem med den.

Den är skriven så att den framförallt riktar sig till såna som i sitt arbete kan möta någon som är självmordsnära, men att förstå mer hur självmordstankar och -risk fungerar kan ju hjälpa även den som möter självmordsnära personer utanför sin jobbroll.

Jag tycker att den verkligen är läsvärd, och jag önskar att fler jag mötte i vården när jag var självmordsbenägen haft denna grundläggande kunskap.

**

Inläggen om självmord är följande (och länkarna kommer fungera när inläggen är publicerade, de kommer ett i taget de närmaste dagarna)

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)