Gästbloggare

Till dig som är liten och finns inuti. Sommar, och mer om att gå i terapi.

Hej

Hur har du det idag? Jag har blivit färdig med mina prov så nu är jag ledig. Jag tycker det är jätteskönt, så kan jag vara så trött som jag är och slipper orka en massa hela tiden. Katten är rätt trött också, fast det är hon nästan alltid, för katter sover mycket mer än människor. Och hon måste ju inte jobba med nåt, så det är en lite annan sak.

Jag undrar hur det är för dig att det är sommar. Om du har en terapeut eller nån annan hjälp kanske de har semester. Det brukar vara jobbigt då. Och på sommaren är det så lite som är som vanligt, i vården och om man har jobb som man är ledig från eller om man pluggar och måste ha sommarjobb eller hur det nu är ni har det.

Jag tycker det kan vara skönast när allt är som vanligt bara. Så man kan ha rutiner och vardag. Jag har inte så mycket kontakt med vården nu, men saknar vissa saker som brukar vara i min kyrka och saknar vissa radioprogram jag alltid brukar lyssna på. Det känns som att det varit sommar jättelänge nu. Jag tycker gärna att det vanliga kan finnas där, för det känns tryggt. Fast jag tycker det är skönt att vara ledig också. Och jag fattar varför de behöver vara lediga. Men det känns så ändå, som att det får räcka nu.

När jag mådde dåligt var det värre, då var det hemskt med sommar och att bli lämnad ensam och inte ha hjälp som jag behövde. Jag undrar om det är så för dig nu. Jag hoppas att du klarar det. Och att semestern snart är slut.

Förra veckan skrev jag om en bok som handlade om att gå i terapi. Det var några som tipsade mig om att BUP har filmer på sin hemsida. BUP är dit man får gå om man är ett barn som mår dåligt. Fast inte om man är liten och finns inuti, för då räknas man som vuxen, för det är kroppen de räknar utifrån. De har filmer där olika barn berättar om på vilket sätt de mått dåligt och varför de behövde hjälp. Det är ganska skönt att lyssna på, så känner man sig lite mindre ensam och konstig som behöver hjälp.

De har någon film också där de visar och berättar hur det är på BUP och hur man får hjälp där. Om man är liten och finns inuti så är det inte riktigt så som de säger där. Tex måste inte andra i familjen komma och prata med terapeuten om kroppen är vuxen, om man själv inte jättegärna vill det. Det brukar bara vara att de olika delarna går till terapin då, och ingen annan. Och kanske att det inte finns lika mycket leksaker dit man går. Fast lite är samma, som att det kan hjälpa att prata med nån eller att våga fråga om sånt man inte fattar. De förklarar rätt bra.

Om du vill titta så finns det på deras sida för barn som finns här: bup.se/sv/Barn

Psykiatrifonden i Danmark har gjort några videofilmer om hur det kan vara att ha en förälder som tex har ångest, är deprimerad eller har PTSD. Jag tycker de är jättefina, fast de är på danska, så de är kanske svåra att förstå. De finns här i alla fall: psykiatrifonden.dk/guides/snak-om-det/snak-om-det-film.aspx

 

Var rädd om dig
Vi hörs igen nästa vecka
/Linnéa

 

*****

Tänk på att torsdagsinläggen är skrivna till barndelar. Är du en vuxen del eller person får du gärna kommentera, men undvik att skriva sånt som små delar kan uppfatta som hotfullt, jobbigt eller som att de inte borde finnas. De här inläggen är framförallt deras plats.

Andra brev som är till dig som är liten och finns inuti:

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Spökflickan: Ja, det är väldigt läskigt att prata med någon ny. Men kanske bra att våga ändå. Det låter fint med färgerna och med flotten :)

 2. LillaMy: Så bra med en sånt ställe med en massa leksaker! Fast dumt att ni inte får gå dit mer.

 3. Hej
  det är sommar och vi har åkt flotte på havet
  Det var roligt
  Vi har sagt hejdå till vårans terapeut som vi tycker om
  vi var lite lessna Hon också
  Vi har ny terapeut nu Hon är söt och glad och kanske snäll
  stora har köpt bok att skriva i och ett block för alla att rita i
  och många färger Vi gillar mest lila
  Vi kanske kan prata med nya Vi vet inte
  Det är lite läskigt att prata med någon om hur det känns
  Hej å hejdå

 4. Där vi gick förut fanns massa leksaker!!! Ett helt rum. Fast vi får inte gå dit längre och inte träffa pdykologen mer alls. Blir ledsen av det. Vill vara i rummet med alla leksaker.