Gästbloggare

Till dig som är liten och finns inuti. Föräldrar som mår dåligt.

IMG_20170730_154959825_BURST000_COVER_TOP

Hej

Hur har du det idag? Jag har det ganska bra. Det är skönt att vara ledig och inte behöva göra så mycket.

Jag tänkte på om du mår dåligt, och varför. Och varför ni är flera. Att jag egentligen inte vet. Jag behöver inte veta, men jag tänker på det. Att jag mest hoppas att det jag skriver ska kunna passa dig, och att det finns många olika anledningar till att man behöver vara flera inuti eller inte mår bra.

En av anledningarna kan vara om ens föräldrar inte mår bra. Det är svårt att må bra som barn då, för man behöver ju dem. Ibland kan det bli att de gör hemska saker mot en när de mår dåligt, som att säga taskiga saker, skrika, slåss eller begå övergrepp. Fast ibland är det inte sånt, inte så tydligt hemskt. Bara att de inte klarar att må bra och inte kan vara trygga för en då. Inte kan ta hand om en som man skulle behövt.

Jag hittade några böcker om det. På mitt bibliotek finns det en hylla på barnavdelningen som heter Samtalsböcker. Där kan man hitta såna som handlar om svåra saker och som barn kan behöva prata med en vuxen om. Man kanske behöver att nån stor är med och läser med en, så det inte blir att man blir ensam med att tänka på det som är jobbigt.

IMG_20170730_155100574-2Boken Flickan, mamman och soporna av Suzanne Osten (med bilder av Anna Höglund) handlar om en flicka. Hennes mamma har en eller två personer som bestämmer över henne. De heter Polter och Geist, fast ibland verkar de bara vara en som heter Poltergeist.  De bestämmer att mamman måste samla saker och vad hon ska göra, och om hon inte gör som de säger kommer hemska saker hända.

Det är svårt för flickan. Hon försöker hjälpa sin mamma, men räcker inte riktigt. Och ganska mycket blir jobbigt. Som att hon inte får mat eller rena kläder. En gång blir hon inte insläppt i lägenheten, för herr Polter hade bestämt att mamman måste stapla så många saker så det inte går att öppna dörren. Då får flickan sova på mattan utanför dörren.

Det är en ganska hemsk bok, och man vet inte riktigt hur det blir på slutet. De får hjälp, men räcker det? Blir det bra för flickan? Man vet inte det.

IMG_20170730_155150328Annas oroliga mamma av Jessica Hjert (med bilder av Johanna Cerderqvist) handlar om en mamma som har ångest. Den förklarar hur det kan vara, hur rädd mamman är hela tiden. Ibland tycker jag den förklarar lite svårt. Fast man fattar det mesta i alla fall. Som när mamman blir så rädd så hon försöker hoppa av en karusell i farten, för att hon inte kan tänka så bra när hon får ångest. Och en annan gång när bara flickan åker en karusell så är mamman så rädd så hon börjar gråta, och då börjar flickan också gråta. Det är inte för att hon är rädd, utan för att det är så jobbigt att allt är så jobbigt för mamman.

Hon tycker ändå att mamman är bra, som gör så många saker fast hon är rädd. Fast det verkar rätt jobbigt ändå, att ha en mamma som kämpar så mycket hela tiden. Inte riktigt tryggt med en sån förälder.

IMG_20170730_155022046Mamman som slutade sjunga av Sofia Weiss (med bilder av Aurora Lindfelt) handlar också om en flicka och hennes mamma. Fast det kan ju vara pojkar och pappor med, jag vet inte varför det är så mycket flickor och mammor i böckerna. I vilket fall så blir mamman deprimerad. Hon blir helt ledsen och grå och tar inte hand om flickan så bra då. Städar inte, tvättar inte och lagar inte mat. Flickan förstår inte vad som händer och tycker inte att mamman känns som den vanliga mamman utan nån annan. Det blir ganska mycket som blir dumt av det, hon ljuger för sin bästa kompis till exempel så att de nästan slutar vara vänner. Och hon tror att mamman kanske ska dö som hennes mormor gjort. Hon är väldigt rädd och känner det som att hon måste hålla koll på hur det är med mamman, Fast det som är tur är att hon har några grannar som hjälper till, som lagar mat till henne och tar hand om henne ibland. Och det slutar bra.

(Den här boken är lite tjockare och har inte lika mycket bilder som de andra.)

 

Föräldrar kan ju må dåligt på en massa andra sätt också. Som att de kan vara sjuka i kroppen och behöva vila jättemycket. Det kan vara lika hemskt för ett barn, speciellt om det inte finns nån annan vuxen där som hjälper och tar hand om en. Man behöver det när man är ett barn. Behöver någon vuxen.

Värme och allt snällt till dig
/Linnéa

 

*****

Tänk på att torsdagsinläggen är skrivna till barndelar. Är du en vuxen del eller person får du gärna kommentera, men undvik att skriva sånt som små delar kan uppfatta som hotfullt, jobbigt eller som att de inte borde finnas. De här inläggen är framförallt deras plats.

Andra brev som är till dig som är liten och finns inuti:

 

 

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

 1. Jag tycker också mycket om Den lilla drakflickan.

  Det finns väldigt många bra böcker :) och det är fint att böckerna finns och kan hjälpa barn att bli mindre ensamma, och hjälpa barn och vuxna att prata om det.

 2. Lundgren, Mikael & Gustavsson, Ulf. 1991. Den lilla drakflickan

  Den lilla drakflickan tycker så mycket om den talar om att säga hur det är o man får känna de hemska kan hända. Jag tycker så mycket om lilla drakflickan får hjälp. Drak pappan är inte bara hemsk utan finns både och som alltid nästan finns. De vuxna i boken Lyssnar så fint på lilla drakflickan.

  Bilderna är fina o man kan vara drack flickan för känner med henne. Tänk att kunnat finns en sådan bok när den lilla var liten o känna fanns i familjen.

  Barnet tycker om den. Sedan bok heter Trygghet men den tar mer fasta att det inte händer i familjen men bra kommer barnböcker. Tar upp ingen röra min kropp utan barnet tycker om det o det gäller alla.

  När på biblioteket idag var utställning av böcker om min pappa är på Rättpsyk, min pappa har manni, min mamma har depressiono, min har får psykos…….m.m…o de var fina bilder böcker med bra text o fina bilder.

  Det fanns också böcker om adhd , aspberger o nedsatt hörsel…m.m o allt fanns på sina utställning av böcker.

  Jag blir glad att dessa böcker finns o att de blir naturligt prata om det….jag känner inte lika ensam då….stora tycker också bra blir lite ledsen fanns när ”lilla stora” var liten…