Gästbloggare

Till dig som är liten och finns inuti. Att gå i terapi.

IMG_20170730_155213571
Hej

Hur har du det idag? Jag är en tröttis. Jag håller på och skriver på ett prov till min skola, fast egentligen orkar jag inte och egentligen har jag för ont i kroppen. Det är dumt. Fast jag tror jag blir färdig idag, och sen slipper jag orka så mycket. Jag ska mest klappa katten då och kanske kolla på film eller sova.

Jag tänkte på dig, tänkte att jag ville hitta någon bok som handlar om att gå i terapi om man är ett barn. Kanske inte finns nån som handlar om en liten del, men jag tänkte att om den handlar om barn så kan det ändå vara lite likt, hur just du som del har det om du går i terapi. Inte hur det är för alla delar, men för dig. Det kan vara skönt med en bok för att man vet att det finns nån annan också då, att det inte bara är man själv som behöver terapi. Eller om man inte vågat vara i terapin eller hittat nån terapeut än så kan det vara bra för att fatta vad det egentligen är.

Jag frågade på facebook om nån visste nån bok, och jag fick en massa tips på olika böcker. Fast ingen om terapi för barn. Bara för större, såna som kanske går på mellanstadiet eller högstadiet. Då är man ju inte så liten mer.

IMG_20170730_155258581

Fast sen fick jag en bok av en vän. Den handlar om en som heter Sherman. Han fick se något hemskt, och så försöker han glömma det, inte tänka på det alls. Fast han blir trött och måste anstränga sig så mycket. Och ibland vill han inte äta och ibland får han ont i magen. Ibland blir han jättearg, eller rädd. Eller så kan han inte sova eller så drömmer han mardrömmar. Han har det hemskt, för det där som han såg. Det han försöker att inte tänka på.

IMG_20170730_155234797Fast sen får han träffa Ms Maple. De pratar och han vågar tänka mer på vad det är som känns. Och så börjar han rita, och de pratar om bilderna. Det är bilder av känslor och drömmar, och sen till slut är det bilder av det hemska han såg. Ms Maple tycker att han är bra som klarar av att prata om så svåra saker och förstår att det inte alls är lätt.

Och det hjälper. Han mår bättre sen. Det som hände det hände ju ändå. Men han känner sig starkare och inte så arg. Han har inte ont i magen mer och drömmer sällan de jobbiga drömmarna.

IMG_20170730_155326700Det är en fin bok tycker jag. Det enda som är synd är att den är på engelska. Jag tycker de kunde göra den på svenska med. Fast kanske du har nån stor som kan läsa den för dig som förstår engelska?

(Till nån stor: Den heter A Terrible Thing Happened och är skriven av Margret M. Holmes. Bilderna är gjorda av Cary Pillo. Det är APA som gett ut den, Amerikanska psykologföreningen. De har gett ut andra böcker om terapi också, som är för barn. Jag har inte läst de andra, men de finns här. Det finns barnböcker om andra ämnen också, som handlar om att må dåligt. Går att klicka sig vidare om man vill.)

Jag säger till om jag hittar nån som är på svenska. Och du får gärna säga om du vet någon. Nu ska jag gå och skriva färdigt mitt prov, så kan jag få sova så mycket jag vill sen. Eller kanske titta på tv med katten.

Ljus och hopp
/Linnéa

 

*****

Tänk på att torsdagsinläggen är skrivna till barndelar. Är du en vuxen del eller person får du gärna kommentera, men undvik att skriva sånt som små delar kan uppfatta som hotfullt, jobbigt eller som att de inte borde finnas. De här inläggen är framförallt deras plats.

Andra brev som är till dig som är liten och finns inuti:

 

 

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

4 kommentarer

4 kommentarer

  1. Ja, de var fina, jag kollade på några av dem förra veckan :)

  2. Filen är nästan 5 minuter o sedan finns ljud klipp om barn som berättar.

    Vi gillade känslorna som var seriefigurer de var gulliga.

  3. Det var någon annan som tipsade om det också, men jag har inte hunnit/orkat kolla än. Har ofta svårt att orka med film. Men tack :) ska kolla på det.

  4. Jag har tittat på filmerna på BUP där berättar de hur de är träffa psykologer. Barn o familjer kan få hjälp. Filmen handlar också tecknade känslor (det är terapi men pratar med samtal).

    BUP har lite för små barn det du skriver om för barn.Följ med när Alex och gänget besöker BUP. Andra barn berättar om känslor o får hjälp med dem på BUP.

    Detta kanske du vet redan.