Gästbloggare

Objektkonstans och lappar

IMG_20170701_191331661

Jag kollade bland gamla texter och insåg att jag ville skriva mer om objektkonstans och avslutet med den första terapeuten. Jag skrev om det i det här inlägget och skrev lite om att jag tänker att det viktigaste vi gjorde de gångerna när vi kunde ses igen ett par år efter att vår kontakt tagit slut, var att liksom återskapa henne i mig. Minnas vem hon varit.

Jag hittade lappar nu, som hon skrivit och som jag skrivit, och som vi skrivit tillsammans. På bilden ovan finns en lapp där det står ”Den trygghet och den omtanke som fanns var på riktigt och för dig. Kom ihåg det och låt det finnas med dig.” Det sammanfattar rätt bra det jag var livrädd för att glömma bort igen när vi inte kunde ses, och det har varit lättare att minnas det med den där lappens hjälp.

Överlag har lappar kunnat hjälpa rätt bra, såna där jag skrivit påminnelser till mig själv, som att jag när jag haft en bra dag och känt mig trygg kunnat skriva saker som förklarat för mig varför terapeuten var trygg och vad som tyder på att hon bryr sig om mig. Jag är inte bra på att minnas när jag är som mest kaos i måendet, men läsa brukar jag kunna. Och vissa saker räcker rätt långt bara att läsa och veta att jag helhjärtat trott på en annan dag, när jag inte var mitt i kaoset.

Olika delar har också kunnat skriva lappar till hjälp för varandra, mest att Stora skrev till de andra då.

Några andra lappar från terapeuten har jag haft. Det har varit som att det spelat stor roll bara att ha hennes handstil. Som att det var en garanti för något. Mellanstadie vågade be om en lapp med hennes telefonnummer. Hon fick en post it-lapp med terapeutens förnamn och nummer, jag har kvar den fortfarande. Den betydde så mycket mer än det som stod. Den betydde att Mellanstadie fick ringa, att terapeuten tyckte det var ok och tyckte att Mellanstadie var viktig nog för att få en egen lapp med telefonnumret. Den betydde trygghet och att slippa vara ensam. Och handstilen sa att det verkligen var terapeuten som menat det, tryckta bokstäver var lättare att tvivla på, hur visste man tex att det inte var nån annan som skrivit det och som bara ljög? Man såg inte det på bokstäverna då.

De handskrivna lapparna är bäst, de från henne. Det finns så mycket trygghet i dem. Fast de andra har också spelat stor roll.

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

6 kommentarer

6 kommentarer

  1. Andrea: Jag tycker det där konkreta är underskattat överlag. Och att man kanske överskattar patienters förmåga att hålla kvar saker. En del kan säkert, men jag tror vi är rätt många som har problem med det. Och det krävs ändå så lite för att ge sån hjälp. En lapp är inte svår att skriva.

  2. Lea: Nej, tar tyvärr inte bort det som är svårt med att behöva börja om varje gång man ses. Fast hjälper ändå lite.

  3. Hanna: Ja, de är verkligen det :)

  4. Tack för att du synliggör detta m att ha något fysiskt, konkret att ta på när ångesten etc kommer, kan hjälpa jättemkt för att stävja de elaka tankarna på att ”X tyckte nog inte om mig egentligen” m.m. Jag önskar att jag hade haft lappar från människor i vården som fanns ett tag och synbart brydde sig men som sen försvann ur mitt liv av ngn anledning. Det hade varit så mkt lättare då att tro på att jag inte bara inbillade mig omtanken från dem.

  5. Lappar t skrivit är viktigt o till med skriver på datorn. Jag kvar enda lapp det många…När t skrivit så finns t kvar mera när läser ..men träffar t svårt igen….nya lapparna är bäst men vågar inte slänga någon gammal lapp heller…

  6. Åh.. likadant här. Lappar är en bra grej.