Gästbloggare

Varför gör vi saker?

Jag läste en bok för ett tag sen som jag gärna vill tipsa om, även om den inte handlar om trauma och dissociation, utan mest känns relevant för att den (delvis) handlar om vård. Det är Göran Rosenbergs Plikten, profiten och konsten att vara människa.

Den består av fem olika essäer, som hänger samman och blir till en helhet, men som jag också tror kan läsas var för sig. De har rubrikerna
* Lotten
* Varför gör vi saker och ting?
* Plikten
* Profiten
* Konsten att vara människa

Emellanåt skriver han väldigt vardagsnära och lättläst. I några drar han paralleller till historia, filosofi, skönlitteratur, och gör rätt djupa etiska analyser. Då är det intressant, men inte lika lättläst.

Det jag gillar med boken är att det handlar om vårdens villkor, och varför man gör saker. Essän som heter Varför gör vi saker och ting? påminner mig om en krönika som jag hörde i P1 i våras (Krönikör Göran Rosenberg om att göra fel sak av fel skäl). Det var nog pga krönikan som jag blev motiverad att ta upp och läsa boken, som jag plockat till mig i en loppisaffär nån gång. Boken känns som en fördjupning av krönikan, fast i själva verket är det såklart tvärtom, eftersom boken kom redan 2003.

Den idé han för fram är att vi i allt större grad försökt lösgöra oss från plikter som binder oss, och att vi därför inte längre vill göra saker av plikt. Plikt framstår som något tyngande och negativt. Men trots allt finns det saker som vi måste få gjorda, eller måste se till att någon gör, tex att ta hand om sjuka och gamla. När man successivt försökt fasa ut plikten har en annan drivkraft behövts för att sakerna ska bli gjorda, och då har profiten blivit det som allt mer tagit över.

Det kanske inte gjorts med en dålig tanke i grunden, det har funnits skäl till att försöka lösa upp plikt-strukturer, och han resonerar mycket i sin bok om att profit, att kunna tjäna på saker, är något viktigt och grundläggande för människor. Han ser inte profit som något som i sig är destruktivt eller dåligt. Det är en bok där det komplexa ryms. Han för fram sin idé, men det är inte ett svartvitt resonemang, och just därför så intressant.

Han tänker att profit i grunden är bra, och att det finns vissa saker där profiten passar som drivkraft, men andra där det passar bättre med en form av plikt. Som att man bör ta hand om samhällets sjuka och svaga för att det är en medmänsklig plikt som vi som samhälle har, vi bör inte göra det för att det är möjligt att göra vinst på verksamheter som hjälper sjuka och svaga.

Varför vi gör något färgar av sig på hur det blir gjort, och därför är det en viktig fråga. Det är också därför jag tycker att det är en viktig bok, för att den rör vid några av de grunder som vården vilar på. Och för min del klarnade en del av mina egna tankar om vad som gått fel och hur, av att läsa boken. Det gillar jag alltid när det händer.

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)