Gästbloggare

Till dig som är liten och finns inuti. Böcker till dig.

IMG_9245
Hej

Är sommaren snäll mot dig hitintills? Jag hoppas det. Själv pluggar jag mest, det är lite tråkigt och lite roligt och jag blir rätt trött.

För några år sen skrev jag en bok som var till små delar. För att jag var arg på att man alltid skriver till vuxna. Mest till terapeuter och såna som ska hjälpa, men ibland till vuxna delar som ska få hjälp att förstå saker. Det är ju viktigt såklart, man behöver att de som är stora fattar saker och kan hjälpa en. Fast det blir ändå orättvist och konstigt om ingen skriver till de som är små. Lite som att man inte får finnas då. Jag var arg på det. Fast det är ingen arg bok alltså, jag tror den är ganska snällt skriven, inte så man blir rädd för mig utan så man vågar lyssna. Jag hoppas det i alla fall.

Jag har hållit ögonen öppna sen, kollat om det finns nån annan som skriver till små. För jag tycker ju det är viktigt, så vill att det ska vara fler. För ett tag sen såg jag en bok i en nätbokhandel, blev glad för det. Och nu har jag köpt den och läst den.

IMG_9253

Det är en bok som heter Dear Little Ones, Dissociative Identity Disorder for Young Alters. Den är skriven av Jade Miller och teckningarna är gjorda av Germán Zaninetti.

Den är alltså på engelska, fast det är inte så mycket text och det är inte så svår engelska, så kanske att nån stor del som kan lite engelska kan läsa och översätta för dig, om ni vill läsa den.

Det är några rader text på varje sida, och en bild på nästan alla uppslag. Jag tror det är bra tänkt, att bara ta lite i taget. Så kan man stanna och titta på bilden tills man tänkt färdigt på det.

Hon som skrivit är själv splittrad (jag tror hon fortfarande är det, jag är inte säker) och det känns att hon fattar vad man kan behöva höra. Som att man är bra och värd att ta hand om. Och att det hemska inte händer mer. Och hon skriver en del om att kroppen växt och blivit stor, men att man som liten själv får välja om man vill växa och bli stor, eller fortsätta vara liten. Att det kan vara olika också, om man integreras eller finns kvar, eller kanske lägger sig till vila nånstans långt inuti.

Det handlar mest om att vara en del inuti, och lite om andra delar. Som att man kan bli kompis med andra delar, och att vissa andra kan vara läskiga. Och det handlar lite om att man kan behöva yttre hjälpare, och att man får prata med dem som hjälper er när man vill.

Jag tycker att den känns trygg att läsa, både att den tar lite i taget så att man hinner med, och att den känns snällt skriven. Bilderna gillar jag också. Så jag tycker det är en bra bok. Och jag tycker att det är väldigt bra att det skrivs böcker till såna som är små och finns inuti. Ni behöver ju också böcker.

(Såg att hon gjort en till som handlar om föräldrar, men jag har inte läst den.)

Den finns tyvärr inte på några bibliotek och jag har inte hittat den i några svenska nätbokhandlar heller. Fast jag ville skriva om den ändå för jag blev så glad för att den finns.

Hmm.. Nu måste jag nog gå tillbaka till de tjocka böckerna till min kurs.
Hoppas att du har det bra! Vi hörs!
/Linnéa

Ps. Förlåt att bilderna blev lite suddiga, det var rätt blankt papper och boken ville hela tiden stänga sig, så var lite svårt.

IMG_9248
*****

Tänk på att torsdagsinläggen är skrivna till barndelar. Är du en vuxen del eller person får du gärna kommentera, men undvik att skriva sånt som små delar kan uppfatta som hotfullt, jobbigt eller som att de inte borde finnas. De här inläggen är framförallt deras plats.

Andra brev som är till dig som är liten och finns inuti:

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

 1. :) Ja, viktigt med såna böcker. Att de finns.

 2. Åååh
  om små
  om oss
  en bok
  om att vi finns vi är
  o att man får vara rädd
  o att det finns snälla

  vi vill läsa den

  hej å hejdå