Gästbloggare

Tetris och PTSD

För rätt längesen kom man på att det verkar som att man kan minska risken för PTSD om man spelar tetris strax efter att man utsatts för ett trauma. Det tetris kan hjälpa till med är att minska antalet flashbacks (eller ”påträngande minnesbilder” som det också kan kallas).

Om man upplever något svårt är det normalt att få flashbacks under den närmaste tiden efter, någon eller några dagar. Men stannar det kvar och fortsätter, så börjar det klassas som ett problem, något onormalt. Först handlar det om akut stressyndrom, som egentligen är väldigt likt PTSD men kommer direkt efter händelsen. Stannar det kvar mer än fyra veckor eller om det inte kommer (eller kommer tillbaka) förrän en tid efter händelsen, så kan det klassas som PTSD. Både PTSD och akut stressyndrom innefattar fler symptom än flashbacks, men just de påträngande minnesbilderna är ett av de mest plågsamma symptomen, och verkar på vissa sätt vara kärnan i problemen.

Därför är det rätt coolt att man hittat ett sätt att minska antalet flashbacks och minska risken för PTSD, som inte ens är komplicerat. Jag antar att jag fastnade för nyheten helt enkelt för att jag gillar tetris. Och den nyhet det då handlade om byggde på en studie från King’s College i London ”Can Playing the Computer Game “Tetris” Reduce the Build-Up of Flashbacks for Trauma? A Proposal from Cognitive Science” som kom redan 2009.

Nu har man gjort en nu studie som är ett samarbete mellan forskare vid KI och Oxfords universitet, som verkar komma fram till samma resultat: att tetris kan minska antalet flashbacks. Man tror (i båda studierna) att det fungerar för att tetris kräver ens visuella uppmärksamhet, och att tetris och skapandet av flashbacks då måste konkurrera om samma funktioner i hjärnan. Detta var min mycket förenklade sammanfattning, men det går att läsa mer om den nya studien tex här: Tetris på akuten kan förebygga symtom vid posttraumatisk stress.

Eftersom jag gärna vill att kunskapen om hur man kan använda tetris förebyggande ska spridas, och överlag tycker att spel kan vara ett bra sätt att handskas med psykiska symptom, så blev jag intervjuad till en krönika för några år sen: Arnroths krönika – spel kan vara fantastisk medicin. Nu när resultatet från den nya studien kommit var jag med i en liten film-intervju som KIT gjorde, och som du kan se här.

Hoppas verkligen att man fortsätter forska på tetris och PTSD (och kanske också användandet av andra spel), och att man börjar använda det för att minska symptomen. Till skillnad från annat är det en så väldigt lätt sak, att se till att någon laddar ner en app och spelar lite, eller kanske erbjuda någon att spela på en surfplatta. Det skulle vara så enkelt att börja använda. Min dröm är väl att man ska se tipset i media efter varje större katastrof, tills alla vet att det är en bra grej att göra. Som efter attacken i Stockholm, tänk om medierna uppmanat vittnen att först sätta sig i säkerhet och sen spela tetris en stund. Det hade jag gillat.

 

Om Linnéa
Linnéa Regnlund

Jag var splittrad förut, var flera delar inuti, skadad av svåra saker jag utsatts för. Nu är jag bara en. Det är bra, och kanske mer komplicerat än man kan tro. Här på bloggen skriver jag om trauma och dissociation, om försöken att hitta ett fungerande liv, och tankar på det som är och varit. Välkommen att dela en bit av min resa med mig!

Inlägget är kategoriserat som: Trauma och dissociation

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)