Gästbloggare

Jag är så stolt över mig själv!

blogg1

Hej allihopa!

Idag ska jag berätta att jag är stolt över mig själv. Den här veckan har jag varit väldigt aktiv och tagit mig hemifrån nästan varje dag.

Igår så kändes min mage väldigt uppblåst och gjorde ont. Trots det åkte jag iväg för att fira en väns födelsedag. Vi åt ute på restaurang, och min mage blev genast ännu mer uppblåst och kändes väldigt öm. Dock gick vi vidare till ett annat ställe efteråt, för att möta upp litet fler vänner och dricka drinkar. Då gjorde min mage nästan outhärdligt ont, men det var inte så att jag behövde gå på toa – det fanns inget jag kunde göra utom att bara stå ut.

Vi hade så himla kul och trevligt, trots att magen gjorde otroligt ont hela kvällen är jag ändå superglad att jag var med, för det var som skrivet verkligen en kul kväll. Ibland kanske det är så, att man inte kan må helt bra men får göra det bästa av stunden ändå! Mina fina vänner frågade flera gånger hur jag mådde under kvällen och det fick mig att känna mig så trygg och glad. Jag behöver inte skämmas över min tarmsjukdom inför dem och jag kunde inte vara mer tacksam! De är helt underbara.

Påväg hem kände jag hur magen började trycka på något helt vansinnigt, jag trodde knappt jag skulle hinna upp för rulltrappan och ut från tunnelbanan innan jag skulle skita på mig. Jag fick ta små pauser och stå still och bara knipa allt vad jag kunde. När jag väl kommit en bit bort och det inte var så mycket folk så tänkte jag ”äh, kommer det nu så kommer det!”. När jag tänker så brukar nämligen min puls gå ner, och pressen som försvinner när det inte längre är ”på liv och död” om jag kan hålla mig eller inte gör att det oftast inte känns lika akut längre. Dock fortsatte påtryckningarna att komma som i vågor och jag knep så gott jag kunde medan jag försökte gå i rask takt. I vanliga fall, när det är mitt på ljusa dagen, så brukar jag springa hem i sådana här situationer. Men nu hade jag klackar och det var dessutom mörkt och folktomt. När jag närmade mig ytterdörren kände jag att jag fick riktigt bråttom och sprang sista biten. Jag hann precis. The story of my life. Som ni kanske läst några gånger nu, så är det alltid såhär. Jag tror att jag inte ska hinna, men på något lyckosamt vis lyckas jag alltid i sista sekund.

För de som följer mig på Snapchat och Instagram så kan jag förstå om det verkar som att jag ofta är ute och har superkul och verkar må jättebra. Jag ler och skrattar på bilderna, äter god mat och umgås med vänner. Det här blogginlägget visar den dolda sidan av mitt liv. Det som ingen någonsin hade kunnat ana annars, om jag inte berättade här. Det syns inte på mig att jag har ont i magen och jag lägger inte ut på Sociala medier hur jag kämpar med att hinna hem till toan. Jag delar med mig av glada och ibland ganska glamourösa bilder, där mitt liv ser helt underbart ut. Sanningen är att mitt liv är underbart, MEN: förutom allt det underbara så finns också en hel del kämpande.

Jag ska inte klaga. Jag är så glad över allt fint och roligt jag har i mitt liv, och dessa magproblem går att stå ut med. Det är jobbigt men det funkar. Jag får försöka att fokusera på allt jag har att vara glad över istället för att tycka synd om mig själv för hur jag har det med min hälsa.

Jag hoppas att ni andra med IBD också anstränger er att leva livet fullt ut – så gott det går. Jag hoppas att ni också njuter av härligt sällskap och roliga utekvällar – eller vad ni tycker är kul. Stanna inte hemma på grund av era magar. Jag lovar, det är värt att göra den där ansträngningen att ta sig ut, även om det slutar med att man nästan skiter på sig. Det är kul att se världen, vara ute och uppleva saker och skapa minnen. Man blir bara deppig om man hela tiden begränsar sig och tänker ”det där klarar inte jag”. Ni klarar det!

Stat Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)