Gästbloggare

Rutiner och vardagen som kroniskt sjuk

blogg1

Hej allihopa!

Hoppas ni haft en bra start på veckan!

Ni vet i söndags när jag mådde otroligt dåligt? Jo, jag är så himla stolt över mig själv. För jag ryckte upp mig, sminkade mig och klädde på mig och sedan gick jag hemifrån och tog bussen till mitt ärende. Jag klarade hela dagen ”ute” utan att behöva springa akut till någon toalett. Jag var otroligt trött senare när jag var på väg hem och kände att det hade vart en litet för stor ansträngning, men jag var så glad att jag ändå klarade det.

Igår och idag har magen varit okej och energin likaså. Det känns bra. På torsdag ska jag träffa min nya doktor för första gången sedan jag fått byta. Min gamla doktor slutade helt plötsligt på mitt sjukhus så i en period hade jag ingen ansvarig doktor. Men det ska bli skönt att få träffa den nya och prata om hur jag mått nu under sommaren och diskutera hur vi ska göra nu i höst.

Den här veckan startade mina två högskolekurser och nästa vecka börjar mitt jobb som danslärare igen efter semestern. Det känns roligt att komma igång med allt igen men samtidigt känner jag mig litet orolig för att falla tillbaka i en känsla av att inte riktigt orka med alla mina åtaganden och känna massor av ångest över att inte prestera 100%.

Jag vill så gärna lägga massor (tillräckligt i alla fall) tid på mina studier och samtidigt lägga ner tid, engagemang och energi i mitt jobb som danslärare. Nu är jag även rätt seriös med min YouTubekanal också och är fast beslutsam om att lägga upp en ny video en gång i veckan (minst!). Förhoppningsvis blir ingen av de här delarna lidande av min bristande ork. Jag tror att nyckeln är att jag känner att allt är roligt hela tiden, för då orkar man oftast även om man fysiskt är rätt slut. Jag kan ofta pusha mig själv till att klara det som jag VILL klara. Om jag inte vill något tillräckligt mycket eller om det inte känns viktigt, då brukar jag hellre lyssna på min kropp och vad den vill.

Helst så vill min kropp vila flera timmar om dagen. Den vill ha en mjukstart på morgonen och en lång lugn stund efter frukost. Efter lunch faller jag ofta i matkoma och behöver även då vila mig en stund innan jag kan fortsätta plugga eller gå iväg någonstans. Kring 15-16 tiden brukar min hjärna och kropp återigen säga till att de behöver vila. Då kan jag ibland dricka kaffe och köra på ytterligare två-tre timmar. Efter middagen runt 19-20 är det tv/ YouTube och vila som gäller fram till att jag ska sova. Som ni märker har jag bara små stunder med ett par timmar i taget med energi då jag orkar vara effektiv. Går jag emot signalerna så får jag ledvärk, feberkänsla, humörsvängningar och ibland även halsbränna, ont i huvudet och massa andra symptom på att jag är överbelastad.

Det är inte ofta jag har en hel aktiv dag då jag är ute på språng, men när jag väl är det så klarar jag det. När jag reser till exempel kan jag hålla igång från morgon till kväll och om jag ska på fest så har jag energi i flera timmar. MEN: priset dagen eller några dagar efter är att jag är helt knockad. Jag klarar inte av att ha en vanlig dag efter en sådan prestation. Då måste jag ha en dunderlat dag då jag inte ens orkar duscha eller borsta håret. Sådana dagar går jag runt i mjukisar som en zombie och orkar knappt bre en smörgås. Sådana dagar SUGER men jag har accepterat att de måste få finnas också. Ibland är det värt det.

Jag skulle behöva att dygnet hade fler timmar. Då skulle jag hinna vila så mycket som jag behöver och ändå hinna med allt roligt och viktigt.

Anyway. Jag är väldigt lycklig och nöjd over allt med mitt liv och min vardag. Jag har mina små gyllene stunder. En kopp te på kvällen är till exempel något jag verkligen njuter av. Så nu ska jag göra i ordning en kopp te och slå på tv:n för att se Idol.

Kram på er och Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär, Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)