Gästbloggare

Mina hjältar

blogg1

Hej allihopa!

Det här var så himla knäppt: jag kunde inte sova på nästan hela natten! Jag har ingen aning om varför det blev så, men idag är jag helt slut. I vanliga fall så är jag vaken till runt 24.00, jag är litet av en nattuggla, men sedan somnar jag tvärt. Jag sover också oftast som en stock från att jag somnat till att jag vaknar. Alltså jag kan sova som att jag är i koma, vakna och känna som att det gått 1 minut fast jag varit ”helt borta” i 8-10 timmar. Så av den anledningen blev jag väldigt förvånad över mina sömnproblem i natt. Jag låg och tänkte på en massa saker och av någon anledning så blev jag väldigt nere och tyckte synd om mig själv. Jag såg tillbaka på mitt liv och kände ångest över all tid jag varit sjuk och allt jobbigt jag har fått kämpa mig igenom. Jag somnade tillslut, men vaknade gång på gång och hade en slags ångest i bröstet. Så konstigt.

När jag vaknade i morse så scrollade jag igenom mitt Instagramflöde medan jag låg kvar i sängen. Där fick jag den påminnelsen som jag verkligen behövde. En person i min ålder som jag följer har cancer. Hon har varit stomiopererad men nu har hon fått göra en ”reversal”-operation. Kvar är ett stort ärr över hennes mage och håret hon tappat av cellgifterna har bara växt ut som kort stubb på huvudet. När jag såg bilden hon lagt upp på sig och sin mage, med stomipåsen och efterbilden med ärret så fick jag ett uppvaknande. Det är inte synd om mig. Jag har haft det kämpigt men det finns de som har det så mycket värre! Tänk, hur stark den här människan är som tvingats gå igenom så skrämmande och plågsamma saker, men ändå kan lägga upp bilder med ett brett leende. Hennes Instagram är: cheymarie_fit

Jag följer en del människor med svåra eller kroniska sjukdomar på Instagram. De inspirerar mig. De lever ett annorlunda liv från de som är friska. De gör vad de kan med sin vardag, med sina begränsningar. De kämpar på och de finner nöje och lycka i de små sakerna här i livet. Deras liv kretsar inte kring vad de bär för kläder eller hur många dyra saker de har. De skryter inte om ”det perfekta livet” som så många andra verkar göra. De försöker inte uppnå perfektion. De bara är.

En person som jag speciellt ser upp till heter Mary. Mary har cystisk fibros vilket är en kronisk lungsjukdom, som jag förstår det. Hon hostar jättemycket varje dag, har nedsatt ork och immunförsvar. Hon måste ta massor av mediciner och göra olika behandlingar varje dag och hon spenderar mycket tid hemma. Trots sin sjukdom så är hon positiv, väldigt ofta – verkar det som och hon säger många inspirerande, peppande och kloka saker på sin YouTubekanal: The Frey Life. Hon har fått mig att inse att ett sjukt liv kan vara ett lyckligt liv. Hon tycker om att göra yoga, måla, mysa med sin hund och njuta av naturen. Hon är en livsnjutare. Marys Instagram är: freyliving

En annan person som jag verkligen beundrar heter Bethany och hon har Crohns precis som jag. Hon är mycket sjukare än jag och har under en lång tid varit heltidssjukskriven. Hon är stomiopererad, två gånger till och med – för den första stomioperationen var inte bra av något skäl så den behövde flyttas. Så nu har hon ett ärr på ena sidan av magen och en ny stomioperation på andra sidan. Att hon är stomiopererad innebär alltså att hennes tarm (osäker på om det är tunn- eller tjocktarmen) sticker ut på magen och det sitter en påse över där avföringen samlas. Man går helt enkelt inte på toa och bajsar utan har en påse på magen istället. Detta kan man ha av olika skäl. Hennes är permanent. Hon kan aldrig göra en ”reversal”-operation som jag nämnde att tjejen med cancer gjort. Hon har helt enkelt fått ta bort för mycket av sina tarmar för att det ska vara möjligt. Bethany är äkta, hon delar med sig av att hon känner ångest, rädsla och sorg. Hon delar även med sig av en enorm styrka, som får andra att bli stärkta bara av att de läser hennes inlägg. Hon är en hjälte. Att hon delar med sig och visar att hon klarar allt det hon gör – får sådana som jag att förstå att jag också kan klara svårigheter. Bethanys Instagram är: bethanypurnell

Mitt liv känns så enkelt i jämförelse med dessa personers. Men ändå kan jag tycka synd om mig själv ibland, och det är okej. Det viktiga är att jag rycker upp mig och inser att det finns så otroligt mycket att vara lycklig över.

Idag är jag trött och känner mig dålig i magen. Men det är okej. Jag är lycklig. Idag ska jag unna mig att vila, njuta, ta vara på nuet. Jag kanske köper något gott att äta, ser en bra film eller läser en intressant bok. Kanske masar jag mig ut på en lugn promenad bara för att känna den friska luften och solen mot mitt ansikte.

Hoppas ni alla får en fin dag! Kram på er och Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär, Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Ja det är så sant! Tack själv för din fina kommentar! <3

  2. Hur bra är man har det , hur frisk man än är , hur vacker man än är …. man kommer alltid fråga sig ”OM …..” …du är inte ensam.
    Tack för läsningen och ge aldrig up! :)