Gästbloggare

Glutenfri, laktosfri och köttfri kost!

blogg1

Hej allihopa!

Idag ställde jag klockan på kvart i nio, tro det eller ej  det var faktiskt svårt att vakna. Anledningen var för att jag skulle till vårdcentralen och ta blodprover, före klockan 10. Jag vet inte exakt varför jag behövde ta det så tidigt men det kanske har att göra med kroppens värden på morgonen eller något.

Anyway. Jag gick upp och borstade igenom håret litet snabbt och tog på mig kläder, och så gick jag. Magen kändes hyfsat stabil. Jag klarade av att promenera den 15-minuter långa sträckan utan att magen började krampa (min mage är alltid som mest orolig på morgonen så jag vet aldrig hur ”det ska gå” när jag går hemifrån tidigt). Jag tog blodproverna och på vägen hem hämtade jag ut mina mediciner på Apoteket och hankade lite småsaker på mataffären.

I några veckor nu så har jag undvikit att äta bröd till frukost och det har gjort en enorm skillnad för hur jag mår. Jag mådde alltid så dåligt efter två smörgåsar på morgonen. Brödet satte sig som en klump i magen, jag kände mig uppblåst, illamående och kort efter jag ätit bajsnödig. Sedan jag börjat äta smoothie bowls till frukost har jag mått prima varje morgon. Ingen uppblåsthet, inget illamående och nästan aldrig några besvärliga toalettbesök (endast senare under dagen).

Havregrynsgröt är något jag ofta ätit till frukost tidigare och det mår jag också bra av. Men sedan jag upptäckte hur otroligt gott det är med smoothie bowls så vill jag bara äta det. Det är min gyllene stund på dagen. Jag blir glad när jag vaknar och tänker på att jag ska göra en smoothie bowl. Förutom att det är supergott ser det så fint ut. Dessutom känner jag att jag får massor av energi av alla frukter, bär, nötter och frön jag äter nu mera. Det känns som en härlig energi som strålar inifrån. Jag mår toppen.

IMG_2153

 

Här är en bild på en smoothie bowl jag gjort. De är som små konstverk. Varje dag gör jag de lite olika. Följ mig på Instagram: Tess_days för att se mina olika smoothie bowls och annat :)

I flera dagar i rad nu så har magen varit helt otroligt bra. Jag är chockad. Detta kanske är too much information men det var verkligen läääänge sedan min avföring var så fast. Sorry. Hehe. Kanske är det på grund av smoothie bowls:en? Eller så kan det bero på att jag gjort en del andra ändringar i min kost.

Jag försöker från och med nu helt utesluta rött kött, gluten och mejeriprodukter. Jag försöker äta så mycket vegetariskt eller helst vegansk kost som det bara går, men ibland fuskar jag. Fisk, kyckling och skaldjur har jag inte tagit bort. Vi får se hur jag gör senare men jag börjar såhär. Jag har fått en fix-idé om att mejeriprodukter ger mig ökad slembildning och att gluten gör mig trött och uppblåst. Detta baserar jag bara på hur jag tycker att jag känner. Det kan vara inbillning men faktiskt så verkar de problemen minska rejält nu sedan jag uteslutit detta ur min kost.

Alltså det här med slem. Ursäkta äcklighetsnivån på detta inlägg men jag måste skriva detta. Crohns sitter ju hela vägen från munnen till rumpan, och jag har alltid problem i min mun. Jag känner mig alltid ”slemmig”. Jag kan inte riktigt förklara detta men tänk dig att du är riktigt förkyld och näsan är täppt och det hela tiden känns slemmigt och tjockt i halsen. Så har jag det jämt. Jag harklar mig, snyter näsan, gurglar och spottar – men det försvinner aldrig. Jag är alltid ”förkyld”. Men jag är inte förkyld på riktigt. Jag har bara väldigt irriterade slemhinnor. Förstår ni typ?

Varje gång jag har ätit glass eller mjölk så har detta problem blivit värre kort efter. Alltså direkt efter jag ätit mjukglass kan jag knappt andas för att jag känner mig så ”täppt” i halsen. Alltså det låter säkert helt konstigt, men så är det. Mina slemhinnor verkar reagera på laktos! För med laktosfria produkter som jag nyligen provat har detta inte hänt.

Jag har aldrig brytt mig om att ta upp detta med en doktor för ärligt talat så kan jag leva med det. Dock är det lite störigt. Men inte värt att börja ta ännu mer mediciner för…

Aja. Själva poängen var i alla fall att jag mår superduperbra just nu, säkert tack vare kosten men eventuellt av andra faktorer också.

Hoppas ni allihopa också mår bra och tar vara på de sista varma dagarna nu! Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

En kommentar

En kommentar

  1. Ytterligare så är det en väldigt stor delar av läkarkåren i Sverige som inte har mer än 15 timmars näringslära och mycket av detta omfattar vitaminer och mineraler osv och inte så mycket om mat kopplat till sjukdomar.

    Så försök att äta så mycket whole plant based det går så fås förhoppningsvis bra resultat!

    MVH,
    Benjamin