Gästbloggare

Dags för en ny livsstil!

blogg1

Hej allihopa!

Igår åkte jag tillsammans med familjen tillbaka till Stockholm efter en lång vistelse i sommarhuset i Skåne. Vi bilade. Helt plötsligt efter knappt halva vägen började magen trycka på. Det var inte akut men ett lätt obehag började infinna sig, som sakta steg. Ganska snabbt kunde vi stanna vid en rastplats. Aldrig hade jag trott att magen var så dålig som den faktiskt visade sig vara. Jag blev fast på toan i 35 minuter med kramper från helvetet. Det kändes som att det aldrig skulle sluta och att jag skulle bli fast på denna offentliga toalett resten av natten. Efter en stund släcktes lampan inne på toan. Den var på enbart av en slags rörelsesensor, antar jag, men den sensorn var inte inne i toabåset, så jag kunde inte få lampan att tändas även fast jag stampade med fötterna och viftade i med armarna. Så jag blev sittandes i mörkret tills jag blev creeped out och sms:ade min mamma som var utanför och väntade. Jag skrev ”kom! Det blev helt kolmörkt!” och hon kom genast. Så fort hon kom in genom dörren tändes lampan, även i mitt bås. Sedan gick hon och tio minuter senare slocknade lampan igen. Jag suckade och blev sittandes i fem minuter i kolmörkret tills jag smsade igen. Stackars mamma fick komma och ”tända” ett par gånger under de minutrarna jag satt där. Irriterande att det var gjort så, att man inte kan sitta på toa mer än tio minuter.

Tillslut kunde jag resa mig från toan och fortsätta färden hemåt. Jag kunde inte sitta normalt i bilen efter. Jag hade så ont, överallt. Hela magen och ändan kändes helt mörbultade, satt jag rakt var smärtan outhärdlig. Så jag satt hukad snett framåt över bagaget i en halvtimme efter, för att avlasta rumpan och för att magen kändes bättre så. Jag ville bara knocka mig själv medvetslös. Det tryckte på i en hel halvtimme efter toabesöket och jag kände att vid minsta rörelse så skulle jag riskera att starta ännu en bajsattack. Då bestämde jag mig. Såhär går det inte att ha det.

Jag har tidigare varit skeptisk, ok, mer än skeptisk, till huruvida kosten kan påverka Crohns. Men nu banne mig är det värt att sluta med både gluten, kött och mejeriprodukter – för finns det minsta lilla chans att jag slipper eller åtminstone kan minska på dessa outhärdliga bajsattacker som alltid tycks komma vid fel tidpunkt – då är det såå värt det!

Så nu kör vi! Inget gluten, inget kött och inga mejeriprodukter på ett tag. Fisk, skaldjur och lite kyckling då och då kanske det kan få lov att bli dock.

Vi får se om jag klarar det.

Stay Strong! xx

 

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)