Gästbloggare

Att studera på Högskola med Crohns

blogg1

Hej allihopa!

Idag är det måndag och trots att varken skola eller jobb har börjat ännu för mig så har jag hoppat upp och varit rätt produktiv direkt från morgonen.

Jag åt min -för tillfället- favoritfrukost, en smoothie bowl och därefter begav jag mig till Vårdcentralen. Jag bor cirka 15 minuter därifrån, om jag går i rask takt. Väl där så lämnade jag in ett provrör med avföring (så glamoröst!) som efterfrågat. Om litet mer än en vecka så ska jag träffa min doktor och därför hade han bett mig både ta blodprover samt ett ”bajsprov” så att vi kan diskutera mina värden. Detta är något jag gör med jämna mellanrum.

Efter det snabba besöket på Vårdcentralen gick jag och handlade, sedan hem för att tvätta och äta. Nu har jag även registrerat mig på två nya högskolekurser som jag kommit in på samt sökt studiebidrag från CSN.

Kurserna jag kommit in på heter ”Familjepsykologi” och ”Organisering och ledarskap”. De båda är helt på distans från Högskolan i Kristianstad och på 30hp styck, de kommer båda vara under loppet av två terminer och blir alltså tillsammans heltidsstudier. Jag har tidigare läst två kurser i webbdesign från samma högskola. För er som undrar hur det går för mig med mina studier så kan jag säga att jag fått ihop en del högskolepoäng i psykologi men även i webbdesign och litet annat. Dock har jag en bit kvar till en kandidat. Det tar sin lilla tid för mig, då jag plockar ihop kurser själv. Ibland är de på heltid, ibland halv- eller kvartsfart. Jag försöker att läsa heltid när jag får chansen (kommer in på heltidsstudier alltså) men det är inte alltid jag orkar tempot. Förra hösten läste jag på heltid men klarade 75%. Det är jag ändå nöjd med.

För mig funkar det bra att läsa på distans då jag inte missar en massa vilket jag antagligen skulle gjort om jag gick på en skola i Sthlm. Förra hösten var en av mina kurser på Gymnastik och idrottshögskolan i Sthlm och jag gick på några viktiga föreläsningar/ tentatillfällen. Jag klarade kursen även om jag inte gick på alla föreläsningar.

Att läsa på distans ger en enorm frihet, vilket kan kännas som himmelriket. Men man måste vara organiserad och disciplinerad om man ska få godkänt. Att spendera många timmar per dag hemma framför datorn eller med näsan i en bok, utan att träffa någon på flera dagar eller att ha någon anledning (utom att handla mat) att gå hemifrån kan snabbt bli deprimerande. Då gäller det att man kan aktivera sig själv och skapa sig själv rutiner som man mår bra av. Att jogga varje tisdag, att fika med en kompis i stan en dag, gå på en balettkurs en kväll i veckan osv är bra aktiviteter jag brukar göra för att bibehålla ett socialt och roligt liv. Dock ska jag erkänna att det ofta är svårt.

Crohns gör mig väldigt matt och trött väldigt ofta vilket håller mig ifrån att gå hemifrån. Om jag inte verkligen MÅSTE gå hemifrån så slipper jag gärna, många dagar. Men då blir jag istället nere, för att inte gå ut och att inte träffa någon mår ingen bra av.

Den här hösten hoppas jag att kunna hitta en bra balans mellan antal timmar som jag pluggar hemma själv, träffar vänner, rör på mig och slappar hemma. Det får inte bli att jag pluggar 30% av all min tid, slappar hemma ensam 50% och enbart träffar folk/ gör saker utanför hemmet 20%. Jag behöver kanske plugga 40%, vila 20% och 40% göra saker som att jobba, hålla på med YouTube, träffa vänner, gå på stan osv…

Jag vet att många tycker/ tror att man behöver plugga väldigt mycket när man studerar på heltid. Och det behöver man säkert för att få bra betyg. Men med min begränsade ork så har jag bestämt mig för att Godkänt duger för mig. Eftersom att jag har ett bra läshuvud och är ganska duktig på att ta in ny kunskap så kan jag faktiskt maska en hel del och ändå få godkänt. Inför en tenta så kan jag plugga intensivt i några dagar och få godkänt. Detta gör att om jag haft en månad på mig så har jag en hel del tid åt annat. Jag vill inte rekommendera andra att maska i skolan men detta är min överlevnadsmetod. Det är roligt för mig att plugga om det är på mina villkor. Det funkar för mig att sträckläsa en tjock bok på två dagar och sedan skumläsa för att refrasha minnet. Jag antar att jag har tur där. Eller så beror det på att jag läste sjukt mycket böcker som barn. Eller att jag har ett genuint intresse för psykologi.

Jag tittar ofta på dokumentärer som handlar om precis det jag pluggar, och det är inte ovanligt att jag googlar på psykologi-termer, av egen nyfikenhet.

Alla lär vi oss olika, och jag märker att YouTubevideor och dokumentärer funkar superbra för mig. Ibland kollar jag igenom vad ett kapitel i psykologiböckerna handlar om, och söker upp mer info om detta på nätet, där jag lättare kan suga in informationen – på ett roligare vis. Att strökolla på en YouTubevideo är så kravlöst. Kanske snappar man upp litet grann, eller så fattar man allt!

Det ska blir roligt att plugga igen i höst efter min lilla paus i våras.

Kram & Stay Strong!

 

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Jag läser bara 30 hp per termin, jag har kommit in på två 30poängskurser som båda sträcker sig över två terminer, så jag läser 15hp från vardera kurs båda terminerna så det totalt blir heltid :) Jag kanske uttryckte mig otydligt!

  2. Får man läsa 60 hp på samma termin om det är distans? Jag trodde att 45 hp per termin var max