Gästbloggare

Idag firar jag World IBD day!

blogg1

Hej på er alla fighters!

Idag är det World IBD day! Idag kan man bära lila för att uppmärksamma IBD. Jag har inga lila plagg så jag har tyvärr inget lila på mig, men däremot har jag lagt upp en bild på Instagram från när jag tidigare i veckan var inlagd på sjukhus.

Jag brukar aldrig visa eller skriva något om Crohns på Instagram. På Instagram lägger jag bara upp bilder som jag tycker är fina och inspirerande. (Hallå bilder och texter om Crohns kan ju vara inspirerande?!) Jag kommer förmodligen radera den här bilden om någon dag eller två, för den passar inte med mitt ”tema”. Rätt löjligt, jag vet. Men jag skrev en liten text om att jag har Crohns sedan 2006 och att jag konstant sedan dess kämpat med en inflammerad tarm.

Det är inte lätt att leva med en kronisk sjukdom och ibland känns det som att livet vore lite lättare om fler kände till IBD och förstod vad jag går igenom lite mer. Därför väljer jag att dela detta på Instagram. Jag tror att de flesta vänner, släktingar och bekanta vet att jag har Crohns. Men jag har 629 följare på Instagram och jag tror säkert att många av dem följer mig utan minsta susning om detta. En del som följer mig kanske tror att mitt liv är enkelt och bekymmersfritt, baserat på alla ”feel good”-bilder jag lägger upp, och det faktum att jag aldrig visar att jag har det jobbigt ibland. Så kanske har några fler personer som följer mig nu fått sig en tankeställare. Crohns är en osynlig sjukdom och en främmande människa skulle nog aldrig kunna se på mig att jag är sjuk. Det är därför jag måste berätta, så att de förstår.

Ibland, även om jag berättar om Crohns, verkar det som att folk inte tror på att jag är allvarligt sjuk. De tror kanske att det bara handlar om lite magproblem. Men sanningen är att min sjukdom kan vara farlig om den inte behandlas rätt. 2008 blev jag riktigt, riktigt sjuk och spenderade totalt ungefär två månader på sjukhus. Det var en riktigt tuff period som jag aldrig kommer glömma.

Jag är en riktig fighter som lever dag för dag med Crohns sjukdom. Jag försöker leva livet fullt ut, och njuta så mycket jag bara kan. Jag kämpar med att klara av vardagliga saker ibland och övervinner ofta rädslor och hinder. Det tar tid för mig att samla ihop högskolepoäng nog för en kandidatexamen, med tanke på att jag inte alltid orkar helfart och måste läsa kurser på distans. Men en dag kommer jag nå det målet och under tiden så klappar jag mig själv på axeln för det jag hittills åstadkommit. Jag bloggar här (vilket är en stor grej för mig!), jag är danslärare (och wow, det går! Jag klarar att ha ett fysiskt ansträngande och socialt jobb och att ta mig kommunalt fram och tillbaka trots Crohns) och jag pluggar som skrivet, i min egen takt. Nu till sommaren anordnar jag återigen för femte året i rad ett dansläger också. Jag är grym! Allt det jag gör dagligen är värt en medalj men ändå tror en del personer att jag är lat eller ambitiös för att jag inte jobbar eller pluggar mer än vad jag gör.

Att ha en aktiv inflammation i tarmen är ett heltidsjobb. Det är fysiskt och psykiskt ansträngande och medan jag är sjuk måste jag ha rätten till att ta allt annat i min egen takt. Jag tänker inte skämmas. Folk får anta vad de vill, eller så läser de på och blir mer insatta.

Jag vill ge alla med IBD en stor shout out idag och skriva att ni är helt fantastiska och underbara människor och sååå starka! Fortsätt alltid kämpa, le och lev livet till fullo på ert sätt. Skäms aldrig utan var stolt. Ni är fighters. Kram och Stay Strong!

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)