Gästbloggare

Hälsan är inte alls det viktigaste…

daybydayheaderHej allihopa!

Vet ni vad jag kom att tänka på? Utan att jag vet varför så ploppade ett minne upp i mitt huvud idag. Det var om min farfar. Jag minns hur vi brukade promenera mycket. Han tycker om naturen väldigt mycket så han brukade vilja strosa sakta och titta på blommor, fåglar och bara njuta. En gång så promenerade vi och han höll min hand. Han var alltid så snäll mot mig. Så sa han till mig ”hälsan är det värdefullaste vi har”. Jag funderade länge efter han hade sagt det. Varför sa han det? För att han var så tacksam över att vara frisk? I många år mindes jag att han sagt detta och antog att han hade rätt. Men så blev jag sjuk. Jag fick Crohns, som är en kronisk sjukdom. Farfar blev dement. Så en dag när vi promenerade, jag var ungefär sexton år gammal och hade precis varit som sjukast i mitt liv. Jag hade precis varit med om en riktig skräckperiod i mitt liv. Jag hade legat veckovis på sjukhus, missat mycket skola och slutligen behövt ha sond (en slang i näsan) i flera veckor under sommarlovet. Så sa farfar ”hälsan är det värdefullaste vi har” och jag blev så arg. Jag tänkte att det var en väldigt okänslig sak att säga till någon som varit så sjuk och fortfarande är. Som för alltid kommer bära med sig en sjukdom. Ska jag vara ledsen över hälsan jag förlorat eller? Bli uppgiven? Sedan tänkte jag på att på grund av farfars demens så förstod han nog inte riktigt att det var fel att säga till mig, han mindes inte hur sjuk jag varit eller att jag har fått den här sjukdomen.

Idag när jag kom att tänka på detta kom jag fram till att hälsan inte alls är det värdefullaste vi har. Det värdefullaste vi har är människorna omkring oss. Det är de som gör våra liv lyckliga, oavsett om vi är sjuka eller inte. Är man riktigt sjuk är det såklart man vill bli frisk mer än något annat. Men tyvärr är det inget vi kan välja eller styra över. Men vi kan styra över hur vida vi tar hand om våra nära och kära och värnar om våra relationer. Nu när farfar är sjuk, är vi som är hans familj det värdefullaste han har. Vi är de som tar hand om honom och ser till att han har det bra. Det lustiga är att han vet inte ens att han är sjuk, vilket är lika bra, eftersom han värderar hälsan så högt.

Det jag ville säga idag är i alla fall, ta hand om varandra, sprid kärlek och glädje, och var tacksamma för alla fina människor ni har omkring er.

Glad alla hjärtans dag!

Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Tack snälla! Ja jag förstår hur du menar och jag håller med dig.

  2. Bra inlägg, klart att jag själv värderar hälsan mycket högt för om jag inte mår bra kan jag inte på riktigt uppskatta allt annat – men det finns en sak som är värre och det är ENSAMHET. Vänner och familj är således viktigare än hälsan eftersom de kan göra att man klarar av att hantera sin dåliga hälsa – har man inte dem blir det värre – man får t o m större benägenhet att dö av sjukdom för att man inte känner att man har något eller någon att kämpa för.