Gästbloggare

Dags att ändra inställning och livsstil

daybydayheaderHej allihopa!

Idag är det måndag. Många går till jobbet eller skolan, men inte jag. Jag har inte någonstans jag behöver gå idag. Jag pluggar på distans och jobbar endast en kväll i veckan, det är därför. Att ändå ha rutiner är väldigt viktigt för mig. Jag kan lätt få en hopplös känsla när jag tänker att det inte spelar någon roll vad jag gör med min dag. Jag kan lika gärna stanna i pyjamasen och kolla på tv. Då får jag ångest. Jag är väldigt trött idag (som vanligt) men har ändå tagit mig i kragen och försökt följa något slags schema. Först åt jag ett kokt ägg till frukost. Sedan tog jag en dusch. Nu har jag klätt på mig, ätit lunch och tagit itu med lite ”måste göra-grejer”.

Senare ska jag trots låg energi trava iväg till mataffären. Det blir ofta så att jag inte har mat hemma, och inte heller orkar gå och handla, vilket resulterar i en extremt osund och ”ofrivillig” diet. Det där ägget jag åt till frukost till exempel, det åt jag bara för att allt annat var slut. Men nu ska jag skärpa till mig och handla massor av gott och nyttigt. Jag har funderat en lång period nu på att bli nyttig igen.

Jag minns en tid då jag gick till gymmet som ligger ett stenkast från mig, flera gånger i veckan. Den tiden drack jag massor av mjölk, åt kyckling med ris, havregrynsgröt och smoothies. Det var den tiden jag jobbade som flest timmar som danslärare. Jag tror jag dansade närmare tio timmar som mest i veckan. Men något hände. Efter ett tag orkade jag inte vara duktig längre. Tänkte att jag skulle fuska lite, genom att unna mig onyttig mat i en period. Men den perioden slutade aldrig, jag blev kvar. Jag har nu sedan ett par år tillbaka inte gymmat en enda gång, gör sällan gröt till frukost och jag har bara kvar en danslektion i veckan. Jag trycker i mig stora mängder socker varje vecka. Vad hände? Jag blev väl trött. Det var jobbigt att upprätthålla en fitness-livsstil. Jag orkade inte. Det krävs ju lite extra ansträngning att koka gröt eller göra smoothies på morgonen än att bara trycka ner två mackor i en brödrost. Det krävs en viss peppande mentalitet för att ta sig iväg till gymmet. Det krävs energi och massor av motivation för att jobba som danslärare massor av timmar i veckan.

En person sa till mig för kanske ett och ett halvt år sedan att det låter som att jag kanske är deprimerad. Kanske är jag det, fortfarande. Jag menar, jag är ofta otroligt glad, social och har sprudlande energi. Men när jag är ensam, sitter hemma om dagarna, då är det som att jag inte orkar ta hand om mig själv. Jag orkar inte laga nyttiga recept, har inte lust. Jag orkar inte rulla ut yogamattan och köra lite träningsövningar. Jag bara sitter och ligger, på olika platser i mitt hem hela dagarna, passiv som sjutton. Jag kan skylla på inflammationen jag har i min tarm. För visst är det sant att jag har mindre ork än en helt frisk person. Men ibland säger läkare till mig att proverna visar att inflammationen är mindre än för ett tag sedan, samtidigt som jag känner mig allt tröttare och mindre motiverad än någonsin. Jag vet inte längre vad som är Crohns eller vad som sitter i huvudet.

Det jag vet är att när något är riktigt kul, då ploppar orken fram som genom ett trollslag. Jag blir helt förändrad. Men bara ett tag. Efter några timmar är jag helt slut igen. Den här enorma tröttheten, har fått mig att på fullaste allvar att undra om jag är döende. Jag är lite dramatisk och hypokondrisk av mig.

Men hur som helst. Nu är det dags för mig att sluta lata mig och inte bry mig om att ta hand om mig själv på ett hälsosamt sätt. Jag måste börja stoppa i mig mat med näring. Kanske är svaret på min trötthet så enkel: jag behöver bara äta bättre?

Jag berättar hur det går, vad jag äter framöver och om jag blir piggare. Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)