Gästbloggare

Tankar om jobb när man har Crohns

daybydayheaderHej allihopa!

I flera dagar nu så har jag mått mycket bättre, haft mer energi och magen har skött sig. Det har varit superskönt. I onsdags kväll åkte jag hem till en kompis och åt middag, vilket var superkul och trevligt. Magen kändes lite orolig men det störde mig inte så mycket då jag känner mig så pass bekväm med den här personen att jag inte skulle bry mig om jag fick ont i magen i dennes sällskap.

På torsdagen gick jag upp tidigt och åkte till min familj, det gjorde jag delvis för att träffa dem en kortis och för att spela in videor. Jag brukar använda mitt gamla rum hemma hos min familj som ”filmstudio” sedan jag börjat lägga upp videor på YouTube (kolla in min kanal här: länk) Så jag brukar göra i ordning en fin bakgrund inne på mitt gamla rum och så ställer jag upp mitt kamerastativ. Det har givit mitt liv ett stort lyft att hålla på med detta.

Jag jobbar bara en kväll i veckan och annars så studerar jag på distans, så det är inte ofta jag har någonstans att åka iväg vilket gjort mig deppig länge. Jag behöver rutiner och någonstans att gå iväg om dagarna, som till en skola eller ett jobb. Men, samtidigt så har jag svårt att binda upp mig på något sådant, då jag så ofta skulle behöva sjukanmäla mig och stanna hemma p.g.a. magen. Så på det viset är det verkligen perfekt för mig att kunna stanna hemma jämt och plugga hemifrån. Det är bekvämt att kunna ha sin egen toa nära, att kunna vila när som helst och så vidare. Det underlättar enormt för mig att slippa gå till en skola, och istället kunna sitta hemma och få samma saker gjorda. Men som jag sa gör det mig ibland nere, att vara hemma mycket ensam. Så att åka till mina föräldrar, sätta mig och spela in videor och sedan åka hem igen gör att jag får en känsla av att jag varit produktiv och även fått lite miljöombyte, lite frisk luft osv! Ja ni förstår. Det vore en dröm att kunna försörja mig på något som att blogga eller YouTubevideor då jag verkligen skulle kunna ha ett flexibelt schema som passar min livsstil.

Jag hoppas att jag en dag kommer kunna gå till ett jobb fem dagar i veckan och jobba heltid. Men för att vara realistisk så skulle ett jobb där jag i alla fall delvis kan jobba hemifrån vara bättre för mig. Jag kommer ha den här magsjukdomen hela mitt liv så det är lika bra att jag lär mig att anpassa vardagen efter den så att jag på bästa sätt kan känna mig nöjd, bekväm och glad. Jag behöver även minimera stressfaktorer då det är något som verkligen påverkar min mage. Att ha ett stressigt jobb kan t.ex. trigga igång ett skov. Min mage är redan dålig som den är, men skulle jag stressa massor så skulle den bli så katastrofalt dålig att jag skulle bli sjukskriven. Nej, då är det bättre om jag hittar ett jobb och livsstil som gör att jag klarar av att jobba 100%.

Att sitta framför en datorskärm är verkligen något jag gillar. Jag har pluggat två högskolekurser i webbdesign och jag tycker om att blogga, redigera videor och bilder, att hålla på med olika digitala, estetiska saker som att klippa ihop collage och liknande. Det vore verkligen roligt att jobba med något inom ”medier”/ på en dator på något vis.

Sedan pluggar jag även psykologi, men ärligt talat så tvivlar jag en hel del på om att jobba som psykolog är något för mig. Jag är fantastisk glad över all kunskap jag fått genom mina psykologistudier men jag tror jag vill använda mig av dem på något annat sätt än att ge råd till personer som mår dåligt… Jag vill liksom inte höra om problem och negativa känslor hela dagarna för då skulle jag själv bli ledsen tror jag.

Vi får se hur det blir för mig i framtiden med jobb. Just nu är planen att plugga färdigt min kandidatexamen, fortsätta blogga här på Vårdguiden (för det älskar jag) , jobba en kväll i veckan som danslärare och fortsätta med min hobby att göra YouTubevideor.

Det skulle vara intressant att få veta hur andra med Crohns och Ulcerös colit ser på det här med jobb. Vad jobbar ni med? Kan ni jobba 100%? Hur går det när ni får skov? Eller om ni inte ännu har ett jobb, vilket jobb tror ni skulle passa er?

Jag vill tänka att man med Crohns kan jobba med vad som helst. För det tror jag att man kan, men att det kan vara rätt kämpigt ibland. Att man får betala ett pris för att kunna jobba med det man älskar när man har Crohns. Jag vet inte, men jag känner att rätt många jobb vore för ansträngande i det långa loppet för mig. Jag har jobbat som simlärare, och det klarade jag fint, sex timmar om dagen, fem dagar i veckan i sex veckor. Det funkade jättebra, men jag hade inte kunnat ha det som heltidsjobb i ett år. No way.

Ha det bra allihopa! Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Min mage & jag

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

 1. Hej Benjamin,
  tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag har också börjat förstå att man gör det lättare för sig själv om man berättar om sin sjukdom.
  Skönt att du nu hittat ett jobb som funkar bra. Tack vad snällt :)

 2. Hej Therese!

  Jag har Ulcerös Kolit, och precis som dig har jag funderat mycket kring arbete. Tog min kandidatexamen för några år sedan och har arbetat sedan dess. Ibland har det fungerat, och ibland har det inte fungerat. När jag har varit öppen om min sjukdom, och vad det innebär för arbetsgivaren, har det fungerat bättre än när jag har försökt att dölja den. Nu har jag börjat med en ny medicin, Remsima, och mår bättre och kan arbeta heltid, men det var svårare förut. Jag arbetar med administration, och det är ett arbete som fungerar bra med sjukdomen men jag har även provat på andra arbeten som fungerat mindre bra. Ett kontorsarbete verkar vara det bäst lämpade för mig, men jag kan tänka mig att ett arbete där man arbetar hemifrån, t.ex. youtube, fungerar också.

  Lycka till, och vill du diskutera något är det bara att höra av dig!

  Mvh/ Benjamin