Gästbloggare

Jag är inte nedstämd för att jag är ledsen, jag är nedstämd för att jag är sjuk

daybydayheaderHej allihopa!

Koloskopin igår gick väl okej, inte lika bra som förra gången. Förra gången så måste jag fått så pass mycket lugnande att jag nu i efterhand inte kan minnas att jag kände något obehag, stresskänslor eller smärta. Igår däremot kände jag allt det. Det var lite tufft att ta sig igenom undersökningen, för det lugnande jag fick gjorde mig mest yr och dåsig, men jag fick fortfarande väldigt ont. Jag tror det varierar beroende på hur inflammerad man är i tarmarna, för nu har jag vart sämre en period och kanske därför gjorde det extra ont.

Efteråt unnade jag mig massor av mat och en påse godis och lade mig hemma på sängen och såg på några avsnitt av en serie. Dock kände jag mig lite ledsen och ängslig på kvällen. Jag fick feberkänsla och vart väldigt varm. Det kändes som att värme strålade ut från mina leder, men pannan var inte så varm – som när man har vanlig feber.

Idag när jag vaknade höll de dåliga känslorna i sig. Jag har värk i lederna idag, känner mig trött, har ingen vidare motivation och jag känner mig låg. Ibland när jag mår såhär kan det bero på a) att jag behöver äta för att blodsockret är lågt b) det är någon hormonell obalans eller inflammationen i tarmen som gör mig orkeslös och därmed låg c) jag är nedstämd av en orsak. Jag har därför testat vilket av alternativen det kan vara och kan nu utesluta a) eftersom jag nu ätit men mår likadant och c) eftersom att jag inte kommer på några skäl till att vara nedstämd. Så därför förstår jag att det måste vara b) vilket känns logiskt. Jag är inte nedstämd för att jag är ledsen. Jag är nedstämd för att jag är sjuk. När kroppen värker, och ens immunsystem jobbar för att bekämpa alla möjliga saker inne i kroppen kan det bli så, att man liksom inte har lust med något, för man orkar inte. Så nu har jag i alla fall tagit en promenad och handlat lite mat och även lite hårvårdsprodukter. Jag tänker att om något kan få mig att må bättre så är det att pyssla om mig själv. Så lite senare blir det nog både ansiktsmask och hårinpackning. Ibland är jag så matt när jag ska duscha att jag måste sätta mig en stund efter jag duschat klart, i handduken och titta på ett par youtubevideor innan jag orkar klä på mig. Det låter som att jag är en pensionär. Men ärligt, jag kan bli sjukt matt av att duscha länge och varmt. När jag var yngre höll jag jämt på att svimma i duschen. En gång gjorde jag det direkt efter jag duschat, jag ramlade rakt in i garderoben. Det är jätteroligt nu i efterhand men samtidigt minns jag att det var en ganska mörk period, då jag höll på att svimma jämt, var underviktig och svag. Jag kanske är matt nu, men jag är verkligen inte underviktig och svag som då. Nu ligger mitt BMI på en stadig siffra som inte ändrats på tre år.

Har ni några tips på underhållande, enkla sysslor man kan göra hemma när man är väldigt matt och trött?

Kram till er & Stay Strong! xx

Thérèse Ström

Jag fick Crohns när jag var 13 år och då var ordet "bajsnödig" det pinsammaste jag kunde tänka mig att säga. I den här bloggen får ni hänga med mig i mitt liv och få reda på hur jag tacklar världen där ute, med mina magproblem. Jag vet att jag kan göra allt jag vill göra i livet och jag vet att du kan det också, våra dumma magar ska inte få stoppa oss!

Inlägget är kategoriserat som: Annat än magbesvär

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)