Gästbloggare

Samtal är viktigt

En del av mitt tillfrisknande har legat i att prata med någon inom Vuxenpsykiatrin. Jag har bott på 2 ställen sedan jag fick min diagnos och därför bytt samtalsperson några gånger. Att ha någon att prata med sin diagnos är väldigt viktigt. Genom samtalen så har vi bollat ämnen som varit jobbiga att bära på själv bland annat minnen från psykosen och saker som har påverkat mig negativt. Detta har vi gjort för att jag skall kunna titta på mitt liv och ändra på de saker som får mig att må dåligt.

Något som jag minns vi pratade mycket om är sömn. Sömn är väldigt viktigt för mig som är bipolär. Jag har fått berätta hur mycket jag sovit i veckan som gått och så har vi tittat på effekten av god sömn. Jag kommer längre fram beskriva min andra psykos och när jag var inlagd för den så hade en sjuksköterska en ”sömnskola” för oss.
Läs mer om hur sömn bäddar för en god hälsa här.

När man går i samtal med någon så tittar man också på om det finns några faktorer som får en att må bra…Det kan vara gå promenader, simma, måla, läsa böcker och så vidare. Det är viktigt att få balans i livet och kunna balansera upp det gör man på ett bra sätt med hjälp av någon. Samtalspersonen märker också om man mår sämre eller bättre, om man är deprimerad eller manisk.

Jag har läst på 1177.se om olika samtalsstöd och det finns en sida där det står mer om samtalsterapi.

Carolina ligger på sängen och läser

Det har inte varit negativt att byta samtalsperson eftersom jag då kan börja på ny kula och prata om det som då är väsentligast.

Om mig
Carolina Håstrand

Den här bloggen kommer handla om mitt liv med diagnosen bipolär sjukdom typ 1. Jag kommer ta avstamp i både det som jag ser som friskt och det jag ser som sjukt i mitt liv. Som person är jag levnadsglad, skämtsam - försöker se det lustiga i saker och ting, djup, omvårdande, kreativ, social och pratsam men samtidigt behöver jag tid för mig själv. Jag jobbar som gymnasielärare i svenska och religion och trivs väldigt bra med det. Just nu är jag föräldraledig med min son på 1 år. Jag kommer ta upp ämnen som psykoser, mani och depression, det inre och det yttre livet och biverkningar.
Du är välkommen att dela med dig av dina funderingar/erfarenheter och ställ gärna frågor i kommentarsfältet.

Inlägget är kategoriserat som: Bipo(pu)lär

Skriv kommentar

Skriv kommentar

(obligatoriskt) (obligatoriskt)

För att din kommentar ska publiceras måste du godkänna 1177 Vårdguidens användarvillkor för bloggkommentarer.

(obligatoriskt)

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Tack för intressant läsning om samtal Carro!