Gästbloggare

Den typiska…

… sjuksköterskan…

 • Den ordentliga, med perfekt uppsatt hår, vita pärlor i öronen, luktar lite svagt doftande handkräm. Ett rart leende och en mild, lugn röst. Hon som är väldigt ordentlig och relativt snabb med sina arbetsuppgifter.
 • Den stressade, med en halvslarvig uppsatt toffs eller utsläppt platt hår, som stressar alldeles för mycket i onödan. Hon har gärna 15 bollar i luften samtidigt och glömmer bort patient ett och två för att patient tre ringer på klockan. Hon halvspringer i korridoren och blandar gärna ihop namnen på både kollegor och patienter. Saker flyger omkring i all stress och man ligger livrädd i sjukhussängen… kanske får man fel medicin, kanske ger hon för mycket eller för lite medicin, kanske ger hon ingen medicin alls. Man får oftast ringa på klockan minst 2 gånger för att få sin ”önskan” uppfylld inom en rimlig tid.
 • Den förvirrade. Påminner om den stressade. Denne kan vara både lugn, men kan även vara totalt sönderstressad. Här gäller det att som patient ha koll på precis allt. Räkna medicinerna en gång extra, påminna denne om nästan precis allt. Här får man också ringa på klockan ett par gånger för att påminna. Man känner sig oftast mer kunnig på det mesta än själva sjuksköterskan. Man får upplysa om både mediciner, praktiska ting etc etc. Oftast trevlig, men väldigt, väldigt stressad.
 • Den elake. Hjälp. Här ringer man inte på klockan i onödan inte. Här har vi den som både kan ryta till, vara oartig, stressad, kan påminna om de två nämnda ovan. Bångstyrig, vänder allt man säger till något helt annat, har ofta en anklagande röst (alldeles i onödan), suckar och pustar för minsta lilla, vägrar ge smärtstillande, ifrågasätter och förhör, har ofta en överlägsen ton mot sina kollegor. MEN, är en mes på ronden då läkaren står bredvid.
 • Den OTROLIGT ELAKE. Här vågar jag knappt skriva något mer än att det räcker med att personen kommer in i rummet och tittar på en och man önskar i samma sekund att man inte hade ringt på klockan.
 • Den rara, snälla, goa och alldeles övertrevliga sjuksköterskan. Hon (ja, eller han då) tar sig tid. Hon kan sätta sig på sängkanten, hålla i handen, tittar en i ögonen och är väldigt duktig på att lyssna och ger varje patient tid. Nästan för mycket tid. Hon är förstående och ger gärna komplimanger, ett par lugnande ord, har koll på det mesta och är precis samma person hela tiden, oavsett vem som är i rummet samtidigt.
 • Den alldeles ”vanliga”, som mestadels inkluderar allt som står ovan.

Ja, jag skriver HON, för att jag mest har erfarenhet av att det är en HON som är sjuksköterska. De manliga är ofta undersköterskor. Egentligen kan jag inte säga att du ska byta ut ordet hon mot han, för det skiljer ofta väldigt mycket mellan den manliga och den kvinnliga sjuksköterskan.

Nu kanske jag upprör någon… några kanske får sig ett gott skratt, några kanske känner igen sig. Några kanske känner igen sig alldeles FÖR mycket, för att den prickar in någon av ovanstående punkter alldeles FÖR mycket.

Ja, man hinner tänka mycket när man ligger på sjukhus… funderade på att skriva en liknande text om den typiska ortopeden, men det är ingen idé för alla är likadana, så är det bara. Ofta väldigt skickliga, men oerhört fattiga på medmänsklighet! ;)

Och så vill jag ju SÅKLART tillägga att jag är väldigt tacksam över den vården jag faktiskt får! (Ja, jag ligger inne, IGEN. Jag hann vara hemma en vecka, sen var det dags igen)
Det finns rötägg och helylle människor överallt, i alla branscher, så är det bara. Och just nu kände jag för att skriva av mig lite om den typiska sjuksköterskan. Listan kan göras lång, men dom där ”kategorierna” är absolut vanligast, tro mig. Jag har varit patient i snart 30 år, jag kan det här med bemötande inom sjukvården.

Du får helt enkelt läsa texten med en liten glimt i ögat ;)

Allt gott, tjofräs!

Annelie

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. åh, en sån underbar och träffsäker beskrivning på mig och mina kollegor, både kvinnliga och manliga

  tackar Birgitta leg ssk, med ett stort leende

 2. Du missade den flamsiga sjuksköterskan, som är jäkligty snabb att stå vid läkarens sida och se drömmande ut när hon tittar på honom samtidigt som hon ständigt upprepar. Ja, doktorn, ja doktorn.

 3. Ovanligt att du har haft mest kontakt med kvinnliga sjuksköterskor och manliga uskor. Generellt är det ju tvärt om. Två kvinnodominerande yrken men med mer än dubbelt så många manliga sjuksköterskor som uskor. Men varje avdelning/klinik skiljer sig. Där jag sommarjobbar i år på en av landets akutmott. är det t.o.m. fler manliga sjuksköterskor än det är kvinnliga (dock nästan ingen manliga uskor).

 4. Krya på dig…. hoppas du kan komma till dalarna.

 5. Jag läste texten med glimten i ögat efter jag tog lite imovane haha så jag läste fel på många ord som blev sjukt roliga :D