Gästbloggare

Vart ska hon åka?

Hej!

Fick en liten idé om att skriva om det här med att folk pratar om mig i tredje person när jag är med, men det händer inte ofta,men det händer ibland.

En den gånger har det hänt när jag ska beställa taxi.

- Ja hejsan jag skulle vilja beställa en taxi (standardfrasen)

- Hur många är det som ska åka?

- En.

- Vart ska HON åka?

- HON? Det är JAG som ska åka och jag är EN person.

Tror att jag vart med om ett par gånger när jag ska beställa mat ute någon gång.
En vän står bredvid och beställer (en annan gång är det jag som beställer).

- Vad vill hon dricka?
- JAG vill dricka… får man flika in då…

Det här handlar om okunskap och egentligen klandrar jag ingen. Oftast ser personer att jag är en en person som kan tala, men så fort det finns en osäkerhet så talas det i tredje person om en person som har en funktionsnedsättning. Har fler bekanta som är med om liknande.

Anledningen att jag kom att tänka på det här idag, var att en Facebookvän som har samma diagnos som jag, skrev om en föreläsning som hon hade läst om som handlade om… håll i hatten: Hur man bemöter personer som sitter i rullstol.
VA? Höll på tappa hakan. Föreläsningen skulle snarare heta: Hur man som rullstolsburen bemöter människor som inte vet hur man bemöter en människa som sitter i rullstol.

Nu kom jag att tänka på en annan grej också. En hysteriskt rolig grej.
Det var ett litet äventyr som jag och en av min allra närmsta vänner gjorde när vi gick i gymnasiet. Vi bestämde oss för att åka på djurmässa runt jul. Jag tog mitt gåbord eller min ”särra” som min 3- åriga brorsdotter säger och min kompis tog min reservrulle. Vi beställde taxi och där for vi runt på mässan i våra hjälpmedel. För en gångs skull var det inte jag som fick uppmärksamheten utan det var flickan i rullstol (som jag puttade framför mig med min särra). Folk väjde och flög åt sidorna 3 meter när vi kom farandes bland kossor, hästar, ormar och katter. Sen fick hon nog och reste sig upp och drog runt på rullstolen som vilken frisk person som helst.
Vad ville vi egentligen få ut av det här? Ja, i första hand var det nog bara det roliga i det hela, men det var nog en upplevelse för min vän att få testa på att sitta i rullstol och få lite extra blickar på sig. Skillnaden var att hon kunde resa sig upp och gå precis som vanligt igen.

Vet att jag sa att jag skulle skriva mer om sjukhusvistelser och rehab i nästa inlägg, men jag vill inte tjata ut er med för långa inlägg, så det blir nästa gång då! Kände att det här var lite roligare att skriva om just nu!

Tji fick ni som har packat ner vinterjackorna för i år i tron om att vintern var över.
Hallå! En liten påminnelse, vi bor i Sverige och det är fortfarande vinter, det kan snöa ända in i maj! Fram med jackorna och pälsmössan igen bah!

Vill också bara tillägga att jag är så glad över den här bloggen, den har inte gett mig bara nya kontakter, utan även en del roliga erbjudanden som jag inte skulle fått annars!
Riktigt skoj är det!

Nää… på med snowjoggersen igen och ut och plöj i snön…men framför allt: KÖR FÖRSIKTIGT!

Inlägget är kategoriserat som: Hälsa

Stängt för kommentarer

Stängt för kommentarer

 1. Jag tycker också det är förj… när folk inte har mod att prova prata med personen i rullstor (el. dylikt) först. Blir det fel så märker man det ju ändå snabbt och kan vända sig till den som följer med. Däremot förstår jag varför just taxibolag frågar sådär för väldigt ofta är det vårdare, sjukhus, boenden, hemtjänst och dylikt som ringer efter taxi/färdtjänst/sjukresor åt folk. Det behöver inte ha något med skada att göra utan bara att dom blivit ombedda att ringa resa åt en annan person.

  Men du kan definitivt kräva att bli behandlad som en myndig person i alla lägen. Stå på dig!

 2. Hallå!

  Finns en hel del tankar om saker och ting man kan föreläsa om…
  Kanske en kurs om hur man som rullstolsburen bemöter en människa som inte sitter i rullstol? :)

  /Annelie

 3. Hej morbror!
  Kul att du kikar in här å läser…
  Välkommen tillbaka!
  Stor kram Annelie

 4. Hej Lars – Göran! Jag hst sett hela klippet. Lite roligt och tänkvärt.

  Annelie

 5. Det där med tips om hur man bemöter personer i rullstol. Här har du filmklippet, och det är viktigt att du tittar på HELA filmen. http://youtu.be/NFMPji1C00U

 6. Du har så rätt i allt du skriver.
  Skit i snön den tar jag hand om..
  Kramen Morbror

 7. Menar du att folk tilltalar någon annan istället för dig, när ni är tillsammans? Eller menar du bara att folk säger hon i allmänhet? Tänker att det kanske är lite dialektalt och kanske inte har med funktionsnedsättningar att göra! Eller du kanske har märkt att folk tilltalar dig så men inte andra…

  Vet att min farmor ofta brukade använda liknande sätt att prata på ”Vill Linn ha en smörgås?” osv. Sen tror jag att vissa personer pratar på det sättet… Det känns lite som gammelsvenska på något vis.

  Det hade nog varit nyttigt för oss alla prova på en dag i rullstol. Eller ja, det hade nog varit nyttigt för oss alla att kliva i andra personers skor för en dag, på alla möjliga sätt. För det kan handla om olika yrkeskategorier, barnvagnsförare, cyklister, bilförare, föräldrar… ja, allt sånt där som folk gnäller på utan att veta hur den andra faktiskt tänker och har det.
  Jag har sett det när jag varit ute på praktik också, så knäppt att natt och dagpersonal tjafsar om det ena och det andra. Allt för att man inte har förståelse för varandra, inte vet hur de andra har det.

  Själv gnäller jag ju sällan på folk och försöker ju snarare hitta anledningar till att folk beter sig som de gör. Det är ju lite naivt att tänka så jämt kanske… men å andra sidan så hamnar jag ju väldigt sällan i konflikter också. Och jag blir sällan arg på folk… för jag ser ju alltid att det finns en vettig anledning till att de handlar som de gör. Inte bästa sättet jämt men jag tror att jag slipper mkt trassel i huvudet iaf.

  Här blev det också vinter igen… :/ Hade ju barmark överallt och bara någon enstaka liten snöpuff kvar. Också vräkte det ner en dryg dm över en natt!! INTE okej tycker jag. Men nu har jag vant mig tillbaks… för det var nån vecka sen. Och solen har ju strålat härligt fram till nyligen… och sol är ju alltid välkommet :)

 8. Detta var helt klart en affärsidé som du hade och en uppenbart nödvändig sådan. föreläsning om: Hur man som rullstolsburen bemöter människor som inte vet hur man bemöter en människa som sitter i rullstol.

  Lisbet
  http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/